Вълна от подигравки след FB-постинг на Министерството на здравеопазването

Кампанията на Министерството на здравеопазването в социалните мрежи, чиято цел е да стимулира ваксинацията срещу Covid-19, се сблъска с вълна от подигравки и негативни коментари.

В петък официалният профил на МЗ във Facebook публикува колаж със снимки, взети от банки за безплатни stock-изображения. Горната част с печат "Неваксиниран" показва чернобяла фотография на младо момиче, което гледа меланхолично зад затворен прозорец с щори.

Под нея е поставена цветна снимка от концерт в препълнена зала - няколко души от публиката правят жест с ръцете си във формата на сърце. Надписът й е "Ваксиниран".

Слоганът на кампанията на МЗ е "Информиран! Отговорен! Ваксиниран! Имунизацията е безплатна и достъпна близо до теб".

Самият постинг в страницата не е придружен от други обяснения от екипа на Министерството на здравеопазването.

Плакатът има почти 9000 реакции, над 2800 коментара и почти толкова споделяния. Повечето от хората, които пишат под публикацията, обаче са със силно негативно отношение. Голямата група от коментиращите са твърди противници на ваксинирането срещу Covid-19 и твърдят, че са "дискриминирани" от "фашисткия зелен сертификат" и че "всичко е скалъпен цирк с цел вкарване на субстанция с неясни съставки в хората".

Останалите хора, които изрично подкрепят ваксинацията, обаче също се възмущават от неудачния избор на рекламна стратегия от страна на Здравното министерство.

"Подкрепям ваксинацията, обаче с такъв род публикации - освен да си навлечете гнева на хората, да ви се смеят за пореден път - нищо друго няма да постигнете! Отделно - това хубаво момиче умишлено ли е азиатче?", пита един от коментиращите.

"Браво! Направо убедихте хората да се ваксинират... Специалисти в чужбина се чудят какви графики и статистики да покажат относно притесненията на хората, вие им показвате купони и кръчми", посочва друг потребител във Facebook.

"Имате спешна нужда от адекватен PR и social media content creator. Как може да пуснете такава снимка, без послание, без нищо? Да разделяте обществото на ваксинирани и неваксинирани и да го демонстрирате по този нелеп начин е повече от ужасяващо", се казва в друга реакция.

"Някой работи хоум офис и децата му са споделили меме от служебния профил? Това не е адекватно и е срамно", коментира.

"Ваксиниран или не, би трябвало да те е срам от този пост. Това е минало през толкова служители... Министърът на здравеопазването какво? - Видял го е и е казал - “Супер!” или не го е видял?! Кое от двете дъна?"... Имам приятели лекари - вас не ви ли е срам от това? Ако бях медицинско лице щях да търся телефони и да ги карам да го свалят", пишат още коментиращи.

"Дискотеките ли са по-важни или образованието?", пита друга жена под публикацията.

В момента се вижда ръст на поставените ваксинационни дози, но не заради лотарията и рекламите на МЗ, а заради мярката с въвеждането на задължителния Covid-сертификат.

Инфографика: Какво се случи с ваксинирането 7 дни след Covid-сертификатите

Снимката от профила на Министерството е част от цяла кампания на тема "Ваксиниран / Неваксиниран", която привлича негативни коментари в социалните мрежи.

Сред останалите материали имаше и снимка на човек, който си мие ръцете със сапун, и надпис "ПРЕДПАЗЕН ОТ COVID-19" без други обяснения, както и колаж с празно болнично легло в чернобяла гама с намек за починал пациент, до което "за контраст" е монтирано изображение на трима приятели, избухнали в смях.


Джеймс Бонд не умря от ваксината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024