Вандализираха дома на Димитър Талев в Бистрица Снимка: © Screenshot, Нова телевизия

Неизвестни мъже са повредили фасадата и оградата на старинната къща, в която е живял писателят Димитър Талев, като са я замеряли с камъни. Надраскани са и портите на вилата, намираща се в село Бистрица. По това време вътре са били близките на писателя.

За това информира Нова телевизия.

"Чух няколко пъти инцидентни тропания и после като погледнах към ливадата видях четирима доста солидни мъжаги, които почнаха да мятат камъни, павета и пръст. Ударът беше с прашки”, разказва Климент Талев.

Той е сложил дъски пред прозорците, за да не ги счупят и щетите останали само по фасадата и оградата, а върху портата има надписи с боя.

Всичко се поправя, но моралните щети никога няма да се поправят и страхът в очите на дъщеря ми. Това е нещо страшно и много обидно. В демократична България да се отнасят така с един символ на свободата”, коментира внукът на Димитър Талев.

Според него политическите убеждения на дядо му, които наследниците му продължават да следват до ден днешен, са причината за нападението. И най-вече: поставеното на покрива знаме с националистически символи.

Не смятам да го махна, защото това е предателство към дядо ми. За дядо ми няма македонски език, няма и македонска държава. Не искам да излезе пресилено, но Димитър Талев за българите в Македония е апостол на свободата”, допълва Климент Талев.

“Полицията работи по няколко версии. Причината може да бъде разветите знамена на къщата, може и да е просто случайност. Не знаем обаче дали извършителите знаят, че това е дом на известния писател”, заяви кметът на Бистрица Самуил Попов.

От СДВР обявиха, че разследването продължава и извършителите все още не са установени.

Димитър Талев е роден в гр. Прилеп, област Македония, тогава все още под османска власт. Авторът на "Железният светилник" и "Преспанските камбани" построява къщата през 1958 г. и живее в нея до смъртта си. Там написва някои от последните си творби, а в стаите се пазят ценни ръкописи. Архивите се съхраняват от внука на писателя и неговата правнучка, които живеят в къщата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024