Унгарски министър обвини НАТО в "провал", докато Орбан се снима с Тръмп Снимка: © Viktor Orban, X

"Провал", "двойни стандарти", "твърде малко дипломатически усилия", за да се сложи край на войната в Украйна - всички тези обвинения по адрес на НАТО отправи външният министър на Унгария Петер Сиярто по време на срещата на върха на отбранителния съюз във Вашингтон.

Изявлението на политика от кабинета на Виктор Орбан - единственият европейски лидер, който поддържа контакти с Кремъл след началото на руската инвазия, дойде на фона на снимка на Орбан с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп - също критик на НАТО.

"Ще продължим да се застъпваме за диалог и дипломатически канали, тъй като настоящата стратегия от последните две години и половина е пълен провал", заяви Сиярто на среща с украинския президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на върха като гост.

Унгарският министър обаче не каза и дума относно факта, че именно Кремъл нареди пълномащабно нахлуване в суверенна страна през февруари 2022 г., предизвиквайки смъртта на хиляди цивилни граждани.

Сиярто разкритикува "непоследователността" на НАТО - по думите му Алиансът отхвърля диалога с Русия, докато призовава Израел да преговаря с "Хамас".

"Искат Израел да преговаря с терористична организация за решаване на криза в сигурността, докато дипломатическите канали са затворени заради войната в Украйна", каза той.

Според него липса на последователност издавало и това, че се оказва натиск върху страни от ЕС като Унгария да прекратят ядреното си сътрудничество с Русия, докато търговията между САЩ и Русия, особено в областта на урана, се увеличава.

По отношение на евентуалното бъдещо приемане на Украйна в НАТО външният министър на Орбан заяви, че тази стъпка може да отслаби Алианса.

След срещата на върха представители на няколко от страните членки в НАТО ясно заявиха, че не са съгласни с изявленията на Сиярто.

Междувременно унгарският министър-председател, който напусна срещата по-рано, за да се срещне с Тръмп, използва профилите си в социалните мрежи, за да се представи като умиротворителен фактор в конфликтите.

След посещението при Тръмп Виктор Орбан публикува снимка от срещата в имението "Мар-а-Лаго" във Флорида и написа: "Мисия за мир 5.0. Обсъдихме начини за постигане на мир. Добрата новина на деня: Той ще го реши!"

Орбан и Тръмп поддържат много приятелски отношения, като вече се срещнаха на същото място през март тази година. Тогава унгарският премиер определи домакина си като "президент на мира", а Тръмп похвали Унгария като "най-добрия лидер" в историята.

В понеделник Орбан пристигна в Пекин, където се срещна с китайския държавен глава и партиен лидер Си Дзинпин.

"Мисия за мир 3.0", написа Орбан малко след като самолетът му кацна в китайската столица.

Няколко дни по-рано Орбан също толкова изненадващо се оказа в Москва за среща с Путин, с което си навлече критики от страна на лидерите на ЕС.


Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024