Ваня Григорова иска София да заприлича на Троян, не знае дали Крим е руски, или не Снимка: © ScreenShot

Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова иска София да заприлича на Троян.

По Нова телевизия претендентката, подкрепена от БСП, която стигна до втория тур за столицата, обясни, че община Троян предоставя сама комунални услуги на гражданите си, вече е регистрирана като земеделски производител, а кметицата там „управлява пореден мандат“.

Троян е с население около 20 000 жители, а кметицата Донка Михайлова е от БСП и беше преизбрана от първия тур на изборите миналата неделя.

От обясненията на Григорова не стана ясно как точно си представя земеделието в Столичната община по троянски модел. Това, което се разбра, е, че ако тя стане кмет, на сградата на общината няма да се вее украинско знаме, защото „София е столица и там трябва да са знамената на България и на ЕС“.

Демонстрации против украинското знаме в началото на войната на Русия срещу Украйна провеждаха проруската партия "Възраждане" и националистите от "Атака".

Ваня Григорова не пожела да отговори на въпросите дали изповядва прокремълска идеология, предвид партиите, които стоят зад кандидатурата ѝ.

Освен на БСП и „Левицата“, зад кандидатурата на Ваня Григорова застанаха още разследваният за руски шпионаж председесадет на движение "Русофили", който направи и партия Николай Малинов, както и "Атака"

Кандидат-кметицата заяви, че не знае дали незаконно анексираният от Москва украински полуостров Крим е руски или не и не пожела да отговори на въпроса дали президентът на Русия Владимир Путин е агресор.

„Не знам Крим руски ли е не е руски, виждам една война, която продължава две години…", каза Григорова. И продължи: "Може ли да не отговарям за Путин, аз съм кандидат за кмет на столицата?"

Според Ваня Григорова опонентите ѝ не искат да говорят за местните проблеми и затова изместват фокуса.

„Тези хора искат да потиснат разговорите за общината, за да ги заменяме с разговор с Путин и Крим“, каза Григорова.

Тя обясни още, че не е против членството на България в Шенген, но е против влизане на България в Еврозоната и „имам аргументи защото сега не е добре да влезем сега“, каза Григорова и определи това като поредната „опорка“

По думите ѝ всеки глас е важен, но тя самата не води разговори за партийна подкрепа за втория тур на изборите тази неделя, 5 ноември.

Григорова не се нае да анализира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който първо заяви подкрепа за нея, а после обясни, че се е „пошегувал“.

Много е трудно дори на виртуозни анализатори да преценят какво иска да каже г-н Борсиов, поради което не бих се наела и аз“, заяви кандидатката.

Тя отново обясни, че е единствената "алтернатива" на "сглобката", но ако стане кмет 9-тимата общински съветници от листата ѝ ще работят с "всички, които искат да работят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024