Мафията нахлу в ТВ ефир с автомати: Еквадор обяви война на групировките

Всичко изглежда като гангстерски трилър, но се случва наистина. И се излъчва в ефир.

Маскирани мъже с автомати, гранати и динамит нахлуват в студиото на TC Televisión в Еквадор и принуждават телевизионния екип да легне на земята под заплаха с разстрел.

Един от операторите е прострелян в крака, друг човек е със счупена ръка. Нападателите заявяват, че атаката е отговор на това, че властите "се закачат с мафията".

Уплашените журналисти и служители от студиото се молят на въоръжените мъже да не стрелят, останалите хора в телевизията изпращат съобщения с призиви за помощ: "Моля ви, те влязоха, за да ни убият. Боже, не позволявай това да се случи. Престъпниците са в ефир".

Прякото излъчване на тези сцени продължава около 15 минути, след което сигналът прекъсва.

Часове по-късно президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви война на престъпните групировки, докато светът наблюдава с недоумение какво се случва в страната. Полицията е успяла да арестува 13 от нападателите, а заложниците са спасени.

Атаката срещу телевизията обаче е само пореден епизод от тежката ситуация с организираната престъпност в Еквадор.

Нарастването на насилието в държавата е свързано и с борбата между чуждестранни и местни наркокартели за контрол над маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.

Последната ескалация на напрежението започва след бягството от затвора на най-страховития лидер на престъпна група Адолфо Масиас, известен с прякора си Фито.

  • Фито е избягал само няколко часа преди планираното му преместване преди няколко дни. Двама надзиратели са задържани по подозрение, че са му помогнали.
  • Силите за сигурност се опитват да възстановят реда в шест затвора, където в понеделник избухват бунтове. Поне 40 престъпници, сред които и осъден наркобарон, са успели да се освободят от затвор в Риобамба.
  • Осем души са убити и трима са ранени при нападения, свързани с престъпни банди в Гуаякил във вторник, а двама полицаи са убити от "въоръжени престъпници" в близкия град Нобол.
  • Еквадор е разтърсван от ожесточени вражди между престъпни кланове, които се пренасят и в затворите - като се стига и до убийства.

35-годишният президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение в Еквадор само няколко месеца след като спечели изборите с 51,9%.

Той е бизнесмен и син на най-богатия човек в страната Алваро Нобоа, семейството му притежава известната марка банани Bonita.

Той е най-младият държавен глава в историята на държавата.

  • Във вторник президентът заяви, че в момента в страната съществува "вътрешен въоръжен конфликт" и за това е необходимо „неутрализиране на транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни субекти“, визирайки престъпните банди.
  • 22 групировки бяха обявени за терористични организации.
  • В цялата държава е въведен полицейски час, а въоръжени военни са мобилизирани за опазване на обществения ред.

Обстановката в Еквадор провокира и международни реакции.

В Перу правителството нареди незабавно да се разположат полицейски сили на границата, за да се предотврати пренасянето на нестабилността в страната.

САЩ осъдиха "наглите нападения" в Еквадор и заявиха, че "координират тясно действията си" с Нобоа и неговото правителство. Изразиха и готовност да "окажат помощ".

Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася петрол, кафе, какао, скариди и рибни продукти, припомня BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024