Снимка: © Getty Images

Докато здравните власти уверяват, че няма сериозен натиск върху болниците, стана ясно, че от понеделник (8 март) лечебните заведения спират плановия прием и плановите операции. Това важи за болниците в така наречените „червени зони“ в страната – със заболеваемост от Covid при над 100 души на 100 хил. от населението в рамките на седмица.

Новината съобщи директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов в интервю за БНТ. Той каза, че е получено указание от оперативния щаб, а по-късно днес се очаква официална заповед. Целта на мярката е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

Според данните на Министерството на здравеопазването в „червената зона“ се намират 22 области. С под 100 инфектирани на 100 хил. от населението в рамките на 7 дни са само Видин, Монтана, Русе, Разград, Търговище и Кърджали.

"София е в тази "червена зона" с около 300 заболели на 100 хил. души. Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", каза проф. Богов.

„В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с Covid-19 средно с около 2-2,5%. В Covid-отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са в интензивно отделение, а останалите са средно тежки случаи. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 са от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла“, добави директорът.

Само преди два дни здравният министър Костадин Ангелов обяви, че не отчита „сериозен натиск върху лечебните заведения в страната“. Хоспитализациите обаче се увеличават, като само за ден броят им нарасна с около 300 и вече 5307 пациенти с Covid се намират в лечебни заведения. Увеличение се наблюдава и при лекуващите се в интензивни отделения – 440 (при 425 вчера). Новите инфекции отново са над 2000.

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече за вируса. Нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., не разполагаме с лекари и медицински сестри, които да са дошли, имаме същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят на случаите", каза директорът на "Александровска".

По-късно през деня, със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, бяха преустановени плановите операции и плановият прием в София.

"От понеделник, 8 март, се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ", пише в заповедта.


От ваксините до пролетното почистване: Защо хората не спират да дават неизпълними обещания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба