Въпреки новите 163 случая на Covid-19: Северна Македония ще проведе избори Снимка: © Pixabay

Управляващите в Северна Македония взеха решение за провеждане на парламентарни избори в началото на следващия месец въпреки втората вълна на коронавирус, която започна в страната.

Това обявиха служебният премиер Оливер Спасовски и президентът Стево Пендаровски, като уточниха, че датата все още не е ясна, но ще е една измежду 5 и 8 юли.

Всичко това се случва в момент, в който "В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам През последното денонощие в страната бяха отчетени нови 163 случая на коронавирус. За предните 24 часа цифрата сочеше 175 положителни проби, а от 3 юни насам има само един ден, в който заразените са били под 100.

Общият брой на заболелите е 3701, а на жертвите – 171, като днес има двама починали. Излекували са се над 1500 души, но активните случаи продължават да бъдат повече от 1800.

Макар допреди две седмици положението в Северна Македония да сочеше към затихване на епидемията, днес 65 от новите случаи са от столицата Скопие. Въпреки това извънредното положение няма да бъде удължавано, а според служебния премиер, изборите за ново правителство ще се проведат.

"Безотговорно е да оставим държавата без парламент, с преходно правителство и с опозиция, която е настроена деструктивно и само опитва да спечели някаква политическа полза за сметка на кризата и на рисковете, на които са изложени гражданите", съобщи социалдемократът пред местния „Канал 5“.

Преди пет месеца бившият министър-председател Зоран Заев подаде оставка след отказа на евролидерите да започнат преговори със страната за присъединяването ѝ към Европейския съюз. Тогава Оливер Спасовски – бившият външен министър в кабинета на Заев, състави служебно правителство.

Опозицията от ВМРО-ДПНЕ обвини настоящите управляващи в отговора им срещу здравната криза. Консерваторите смятат, че кабинетът има лична полза в това да проведе изборите през юли.

Сайтът lokalno.mk днес съобщи, че правителството е подновило действията по подготовката на вота. Подновяването дори е публикувано в Държавен вестник.

"Може да влезем в дълбока политическа и правна криза, а е възможно и тя да прерасне в криза на сигурността. Ако не направим това, може да поставим под въпрос европейската си перспектива и край на усилията за излизане от пандемията. Няма време за губене“, каза президентът Пендаровски.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024