Въпреки обявеното временно примирие, Русия продължава с атаките срещу Украйна - твърди Киев Снимка: © Getty Images

Руските сили са нанесли удар по пожарна станция в южния украински град Херсон въпреки обявеното от президента Владимир Путин 36-часово прекратяване на огъня от страна на Москва. Това твърди заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко.

"Те говорят за прекратяване на огъня. Това е с кого водим война", заяви той.

Агенция "Франс прес" съобщава, че руското Министерство на отбраната е заявило, че спазва едностранното временно примирие и от своя страна обвинява украинските сили, че продължават да обстрелват.

Заповедта на Путин за 36-часово прекратяване на военните действия беше издадена след призиви от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и от руския патриарх Кирил, верен привърженик на Путин.

Въпреки това, украински губернатори посочват, че руските войски продължават да "тероризират" цивилното население в цяла Украйна. През изминалото денонощие са регистрирани нападения в най-малко седем региона в източната и южната част на Украйна, при които са убити най-малко трима души и са ранени 14, съобщава изданието "Kyiv Independent".

В петък руските войски са обстрелвали 39 пъти южната Херсонска област. Жилищни сгради и сградата на пожарната са били обстрелвани в освободения град Херсон, потвърди губернаторът Ярослав Янушевич в Телеграм в събота.

В източната Донецка област губернаторът Павло Кириленко заяви, че в петък в Бахмут и близкия град Красна гора са били убити двама цивилни. Други седем души са били ранени.

Областният управител на Харков Олег Синехубов заяви, че руските войски "тероризират" цивилни граждани в североизточната област. Не се съобщава за жертви, но жилищни и търговски сгради продължават да бъдат обстрелвани през периода на предполагаемото прекратяване на огъня.

Междувременно украинският държавен глава Володимир Зеленски похвали САЩ за решението им да предоставят бронирани машини за унищожаване на танкове в последния пакет от военна помощ. Зеленски посочи, че съоръженията са "точно това, което е необходимо" за войските, които се сражават с руските сили.

Стана ясно още, че двама официални представители на САЩ са поискали от Италия да предостави системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Според италианския вестник "La Repubblica" американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан е помолил Франческо Тало, съветник на италианския премиер Джорджия Мелони, Рим да предостави системите възможно най-скоро. Според неразкрити източници във Вашингтон, цитирани от вестника, Съливан е имал предвид италианско-френската система за противовъздушна отбрана SAMP/T.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024