Въпреки строгите мерки срещу Covid, Китай отказва да използва по-добрите западни ваксини

Китайският лидер Си Дзинпин отказва да приеме западните ваксини, независимо от трудностите, свързани с Covid, които страната изпитва, съобщава ръководителят на американското разузнаване Аврил Хейнс, цитирана от The Guardian.

Макар броят на новите случаи на коронавирус в страната да скочи драстично, някои градове олекотяват правилата за тестване и изолация, след като политиката за "нулев Covid" забави значително икономиката и предизвика гражданско недоволство. Дори масовите протести от миналата седмица да не са заплаха за управлението на Комунистическата партия, те биха могли да повлияят на позицията на Дзинпин, твърди още разузнаването на САЩ.

Си "не желае да приеме по-добра ваксина от Запада и вместо това разчита на местната, която не е дори приблизително толкова успешна срещу варианта "Омикрон"," посочи Хейнс в събота.

"Протестите и реакцията срещу тях са в противоречие с наратива, който той обича да представя, а именно, че китайския начин на управление е много по-ефективен. Това не е нещо, което към този момент да виждаме като заплаха за стабилността, смяна на режима или нещо подобно," посочи тя. "Как ще се развие ситуацията ще е от значение за позицията на Дзинпин."

Миналата седмица ограниченията, свързани с Covid, бяха внезапно вдигнати в Гуанджоу и Чунцин, където имаше сблъсъци между протестиращи и полицията. В събота южният град Шънджън обяви, че няма да изисква от гражданите да показват отрицателен Covid тест, за да използват обществения транспорт или да влизат в паркове - подобни крачки бяха предприети още в Чънду и Тиендзин.

Много от кабините за тестване в Пекин бяха затворени, тъй като в столицата вече не са нужни отрицателни тестове, за да се посещават места като супермаркети. Властите полагат усилия да омекотят гнева на хората, след като именно строгите мерки срещу Covid предизвикаха бурни протести, в които дори се чуха призиви за свалянето на Дзинпин.

Китай не е одобрил никакви чуждестранни ваксини, като предпочита тези, произведени в страната и за които изследванията сочат, че не са толкова ефективни. При това положение облекчаването на мерките за превенция на вируса може да бъде свързано с големи рискове, сочат експерти, цитирани от The Guardian.

По-рано през седмицата служител от Белия дом коментира пред Reuters, че Китай не е поискал ваксини от САЩ:

"На този етап изглежда доста пресилено, че Китай ще даде зелена светлина на западните ваксини. Това е въпрос на национална гордост и те ще трябва да преглътнат доста от нея, ако тръгнат по този път."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024