Варна гласува за депутати и районни кметове. ПП-ДБ и ГЕРБ са на балотаж Снимка: © Getty Images

Освен парламентарен вот, във Варна се провежда и балотаж за кметове на два района - "Одесос" и "Приморски".

И на двете места битката е между кандидатите на "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ. В район "Одесос" Янислава Шопова (ПП-ДБ) се изправя срещу Георги Недев (ГЕРБ).

В район "Приморски" Николай Желязков от ПП-ДБ ще се бори за мястото на районен кмет срещу Людмила Колева-Маринова от ГЕРБ. Желязков беше избран за районен кмет на местните избори през 2023 г., но се стигна до отстраняването му заради сигнал за нарушение на забраната за участие в търговски дружества. Желязков твърдеше, че е подал заявление за освобождаване от длъжността на ликвидатор, но съдът отказа да го уважи. Така се стигна и до извънредните избори през октомври 2024. Същото се случи и в "Одесос" с избрания кмет Цветнен Цветков.

Изборният ден в морската столица започна малко след 07:00 ч. От Централната избирателна комисия (ЦИК) първоначално изпратиха указания изборите за районен кмет да се провеждат в различно помещение от тези за народни представители. Следователно да има и различни секционни комисии.

РИК-Варна и Общинската избирателна комисия там обаче заявиха, че гласоподавателите ще гласуват в една секция и за двата вота. Така в секциите в "Одесос" и "Приморски" има по два паравана и по четири урни на секция.

На местата с машинен вот има и по две машини. Общият им брой е 744 за Варна, от които 198 са предвидени за балотажа.

Гласоподавателите за местен вот в "Одесос" и "Приморски" са близо 150 хил. На първия тур от изборите за районен кмет във Варна миналата седмица гласуваха едва 11% от имащите право на глас жители. Очаква се днес активността да бъде по-висока заради парламентарния вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Избирателната активност към 11:00 ч. е по-висока от тази през юни. Най-ниска е във Варна - 5,25%

Вижте колко е избирателната активност към 11:00 ч.

11:59 - 27.10.2024
Важно днес

Първи данни за избирателната активност на изборите към 10:00 ч.

Вижте каква е активността тази сутрин

10:17 - 27.10.2024
Важно днес

Партиен клуб е подпален в Кубрат

09:04 - 27.10.2024