Варненската "Света Марина" е в криза: 19 отделения са трансформирани в Covid-структури Снимка: © mu-varna.bg

Ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна отправи апел към всички граждани за спазване на мерките срещу Covid-19, тъй като болницата е „подложена на огромен натиск“.

Общо 19 клиники и отделения са били превърнати в структури за лечение на Covid-19, което отчасти блокира много от другите дейности в лечебното заведение. Разкрити са 467 Covid-легла, като 74 от тях са за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Пряко с лечението на хоспитализираните пациенти са заети 641 лекари, медицински сестри и санитари. „Останалите екипи обезпечават спешната и неотложна помощ, включително диагностиката и лечението на деца, онкологично и хематологично болни и пациенти с психиатрични заболявания“, съобщават от УМБАЛ „Св. Марина“.

От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали над 8000 болни с коронавирусна инфекция, включително пациенти от цяла Североизточна България.

Преди 2 седмици изпълнителният директор д-р Силвия Андонова преустанови плановия прием и плановата оперативна дейност заради увеличения брой хоспитализирани с Covid-19.

Ръководството на болницата призова за спазване на Covid-ограниченията, защото заради кризата разходите на УМБАЛ „Света Марина“ също нарастват рязко. Месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 хиляди лева, казват от лечебното заведение. Средства се харчат още за лекарства, консумативи, предпазни средства и заплати на персонала, „подложен на постоянно свръхнатоварване”.

В болниците в цялата страна в момента се лекуват 8149 пациенти с Covid, от които 696 са в интензивни отделения. Четвъртата вълна доведе до разкриване на още легла предимно в софийските болници.

496 от новите 5863 случая на Covid-19 за последното денонощие са регистрирани във Варна. Областта е със заболеваемост 1164 на 100 хиляди души от населението за последните две седмици – много над прага от 750 на 100 хил., който води до попадане в тъмночервената зона.


"Това е национално бедствие, свършете си работата": Реакциите след рекорда по смъртност от CovidАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024