Снимка: © mu-varna.bg

Ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна отправи апел към всички граждани за спазване на мерките срещу Covid-19, тъй като болницата е „подложена на огромен натиск“.

Общо 19 клиники и отделения са били превърнати в структури за лечение на Covid-19, което отчасти блокира много от другите дейности в лечебното заведение. Разкрити са 467 Covid-легла, като 74 от тях са за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Пряко с лечението на хоспитализираните пациенти са заети 641 лекари, медицински сестри и санитари. „Останалите екипи обезпечават спешната и неотложна помощ, включително диагностиката и лечението на деца, онкологично и хематологично болни и пациенти с психиатрични заболявания“, съобщават от УМБАЛ „Св. Марина“.

От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали над 8000 болни с коронавирусна инфекция, включително пациенти от цяла Североизточна България.

Преди 2 седмици изпълнителният директор д-р Силвия Андонова преустанови плановия прием и плановата оперативна дейност заради увеличения брой хоспитализирани с Covid-19.

Ръководството на болницата призова за спазване на Covid-ограниченията, защото заради кризата разходите на УМБАЛ „Света Марина“ също нарастват рязко. Месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 хиляди лева, казват от лечебното заведение. Средства се харчат още за лекарства, консумативи, предпазни средства и заплати на персонала, „подложен на постоянно свръхнатоварване”.

В болниците в цялата страна в момента се лекуват 8149 пациенти с Covid, от които 696 са в интензивни отделения. Четвъртата вълна доведе до разкриване на още легла предимно в софийските болници.

496 от новите 5863 случая на Covid-19 за последното денонощие са регистрирани във Варна. Областта е със заболеваемост 1164 на 100 хиляди души от населението за последните две седмици – много над прага от 750 на 100 хил., който води до попадане в тъмночервената зона.


"Това е национално бедствие, свършете си работата": Реакциите след рекорда по смъртност от CovidАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония