ВАС касира изборите с дописани бюлетини "За Мартин, баче Цено и Боби" в община Борован

Върховният административен съд касира изборите за общински съветници в община Борован, станали известни с преправянето на изборни резултати в секция в село Малорад.

Малко след първия тур на местния вот на кадри от видеонаблюдението се видя как членове на секционна комисия в селото дописват преференции за хора с имена "Мартин", "баче Цено" и "Боби". Впоследствие извършителите бяха арестувани, а по-късно освободени с мярка "подписка".

Няколко месеца по-късно все още не е ясно колко са преправените и дописани бюлетини и за кои партии и кандидати за общински съветници.

По закон избори могат да бъдат касирани, само ако се констатира нарушение, което е променило съществено изборния резултат.

Според ВАС освен че има съществени нарушения на изборния процес, в секцията в Малорад са нарушени правата на избирателите.

"В случая са налице и двете предпоставки за обявяване за недействителен на избора на общински съветници в община Борован, тъй като изборът в избирателна секция 060500005 с. Малорад е изцяло опорочен," посочват от ВАС и допълват, че решението на съда е окончателно.

Според върховните магистрати е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, като явно е манипулиран вотът на избирателите.

"Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или евентуално дописването на преференции при вече налични, което би направило бюлетините недействителни, по същество означава пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и съществено нарушение на изборния процес," пише още в мотивите на решението.

След касирането на вота в община Борован предстои президентът да издаде указ за провеждането на нови избори там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024