ВАС отхвърли жалбата на Атанас Славов срещу избора на Сарафов Снимка: © Screenshot

Върховният административен съд остави Борислав Сарафов като и.ф. главен прокурор, като отхвърли окончателно жалбата на правосъдния министър Атанас Славов срещу избора му.

Според ВАС Славов няма правен интерес да атакува вота за Сарафов, защото по закон той не зависи от Пленума на ВСС (в който министърът членува), а само от Прокурорската колегия.

"С избора на и.ф. главен прокурор не са отнети права, с които министърът разполага, поради което липсва засягане на правната сфера на министъра от издадения акт", се казва в решението на петчленния съвет на ВАС.

Парадоксално - въпреки че министърът на правосъдието има конституционно право да предлага кандидатура за главен прокурор или да внася искане за отстраняване на Тримата големи, ВАС решава, че случаят със Сарафов излиза от тази хипотеза, защото законът е оставил възможността за преценка на изпълняващ функциите в ръцете на Прокурорската колегия.

Борислав Сарафов беше определен за временно изпълняващ длъжността главен прокурор на 16 юни, ден след като ВСС уволни Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт.

Изборът му като наследник на Гешев провокира множество критики заради ролята на Сарафов в управлението на прокуратурата и следствието през последните 10 години и заради обвиненията срещу него за това, че има връзка с корупционната схема "Осемте джуджета" на издирвания Пепи Еврото.

Атанас Славов оспори вота пред ВАС, като твърдеше, че подобна процедура е от компетентността на по-широкия формат на кадровия орган на съдебната власт.

Мандатът на ВСС изтече отдавна, но Народното събрание отлага с години избора на нови членове - първо, заради липса на политическо мнозинство, а сега, и заради предстоящите нови промени в Конституцията в частта за съдебната власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024