ВАС отхвърли жалбата на ДПС - Доган и потвърди участието на коалицията "Ново начало" в парламентарните избори Снимка: © Колаж, Булевард България

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ (фракцията на Доган, б.р.) срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври.

Така на практика магистратите потвърждават решението си от сряда, когато отсъдиха в полза на Делян Пеевски в спора за регистрацията на коалиция с участието на партия ДПС за предстоящия вот на 27 октомври.

ВАС разпореди разпоредиха ЦИК да регистрира участие във вота на 27 октомври коалицията "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски и по този начин практически "присъди" абревиатуарата на партията на крилото на Пеевски в предстоящите парламентарни избори.

В мотивите си, магистратите и днес изтъкват различно тълкувание от това на ЦИК по казуса кой първи е подал искане за участие в изборите и приемат, че "по безспорен и несъмнен начин е установено", че коалицията на Пеевски е подала заявлението си за регистрация преди това на ДПС-Доган.

ВАС пише, че коалицията „ДПС - Ново начало“ първа е подала заявлението си на 02 септермври в 00,05 часа по електронен път.

"Това заявление не е било отразено в регистъра, не е било и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс (ИК)", пишат магистратите.

Съдът отбелязва, че съгласно разпоредбите от Закона за електронното управление, административните органи са задължени да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия.

"В Изборния кодекс не са предвидени особени действия за регистрация, като напр. нотариална заверка на подписите, поради което заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно," обобщават магистратите.

Те приемат, че заявленията на двете коалиции, които включват ДПС не са подадени едновременно, а това на „ДПС-Ново начало“ е било подадено първо и затова върховните магистрати определят за правилно решението на ЦИК , с което е отказана регистрацията на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ за участие в изборите.

„ДПС - Ново начало“ е регистрирано от ЦИК за участие в изборите, поради което вече е недопустимо регистрирането на друга коалиция с участието на същата политическа партия – ДПС", пише още в решението на съда.

То е окончателно и не подлежи на обжалване.

На заседанието си снощи ЦИК регистрира коалицията "Алианс за права и свободи", чиито документи бяха внесени в последния момент от Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз. Партията е част от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС".

„Алианс за права и свободи“ дава възможност на привържениците на Доган да използват листите на коалицията за участие в предстоящите избори.

ВАС избра Пеевски пред Доган и му даде абревиатурата ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024