ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии" Снимка: © Facebook/Alex Stotzky

Върховният административен съд (ВАС) отказа да предостави бежански статут на руснака Александър Стоцкий, който потърси политическо убежище у нас заради войната в Украйна и участието му в протести срещу руските власти. Един от аргументите на съда е, че такова не може да му бъде предоставено, тъй като "няма основания", че в Русия има репресии.

"Няма основания да бъде прието, че от страна на официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", пишат съдиите в решението.

ВАС е третата българска институция, която отказва да уважи молбата на руския гражданин. Преди това Административният съд в София и Държавната агенция за бежанците също постановяват срещу предоставянето на убежище.

27-годишният мъж разказва, че е напуснал Русия още на 25 февруари - точно ден след обявяването на инвазията в Украйна. Пристига в България със самолет и едногодишна виза, воден от страха, че може да бъде мобилизиран на фронта. Стоцкий е изпълнявал военна служба в родината си през 2015-16 г. Според неговия разказ, има опасност той да бъде вкаран в затвора заради позицията му срещу войната и участието му в няколко протеста срещу режима на президента Владимир Путин.

Българският съд обаче изглежда не е убеден, че срещу младия руснак има заплаха.

"Липсата на доказани конкретни данни, потвърждаващи твърденията на търсещия закрила според съда обуславят извод, че опасенията му от преследване са неоснователни и конкретно за него не съществува опасност да бъде задържан и репресиран, в случай че се завърне в страната си на произход", заключава ВАС.

Не е ясно на какви доводи се основава тезата на правосъдния орган за това, че в Русия "не се предприемат масови репресии срещу гражданите". От началото на войната в Украйна насам в страната действат редица строги закони, които ограничават свободата на изразяване.

В решението си ВАС посочва още, че Стоцкий не може да получи хуманитарен статут, тъй като такъв може да бъде даден само на чужденец, "принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства - смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, тежки и лични заплахи върху живота или личността му".

Случаят на 27-годишният руснак обаче не бил такъв, защото той е напуснал Русия доброволно и срещу него нямало реална опасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024