Снимка: © mysofia.bg

Рушащата се къща на бившия министър-председател Иван Евстатиев Гешов в София няма да се трансформира в 7-етажен хотел, а ще бъде запазена като паметник на културата.

Решението е на Върховния административен съд (ВАС), който отсъди в полза на Столична община срещу жалбата на собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД.

Къщата на Гешов, който е премиер в периода 1911-1913 г., се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ 7, на гърба на кино „Одеон“. През последните две десетилетия се руши и днес около нея има предпазни мрежи и тенекии. Сега общината е връчила на собственика заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие.

Ще се изработи нов подробен устройствен план, съобщават от Върховния административен съд. Проектът ще бъде съобразен с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.

След 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост, част от активите на дружество „Софийски имоти“. В края на 1997 г. то прави смесено дружество - „Артемида - БСИ“ и „Бексим“ ЕООД. Шест години по-късно „Софийски имоти“ продават дела си на „Бексим“ за над 1 млн. лева.

През 2003 г. с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подробния устройствен план и регулационния устройствен план. Теренът става терен за хотел, се казва в съобщението на Столична община. Етажната собственост на съседния имот е обжалвала, но съдът не е разгледал жалбата.

Планът е одобрен през 2004 г. със заповед на тогавашния главен архитект на столицата арх. Стоян Янев. Предвижда се построяване на хотел със запазване на фасадата на сградата само към бул. „Патриарх Евтимий“. През 2016 проектът на „Артемида – БСИ“ е получил „зелена светлина“ от НИНКН.

Главният архитект на София Здравко Здравков обаче издаде заповед за запазване на къщата на Гешов и собствениците обжалваха. Така се стигна до решението на ВАС, според което дружеството трябва да плати 270 лева разноски за съдебното дело.

Собствениците платиха глоба от 10 хиляди лева през 2013 заради състоянието на къщата на Иван Гешов. Две години по-късно им беше наложена санкция от 20 хиляди лева, а през 2018 г. – 50 хил. лв., впоследствие намалена също до 20 хиляди. И двете не са платени, защото от "Артемида - БСИ" обжалваха.


Задържаха клошар за пожара във "Възраждане", както за тютюневите складове в ПловдивАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед