Снимка: © mysofia.bg

Рушащата се къща на бившия министър-председател Иван Евстатиев Гешов в София няма да се трансформира в 7-етажен хотел, а ще бъде запазена като паметник на културата.

Решението е на Върховния административен съд (ВАС), който отсъди в полза на Столична община срещу жалбата на собствениците на имота „Артемида – БСИ“ АД.

Къщата на Гешов, който е премиер в периода 1911-1913 г., се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ 7, на гърба на кино „Одеон“. През последните две десетилетия се руши и днес около нея има предпазни мрежи и тенекии. Сега общината е връчила на собственика заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие.

Ще се изработи нов подробен устройствен план, съобщават от Върховния административен съд. Проектът ще бъде съобразен с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.

След 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост, част от активите на дружество „Софийски имоти“. В края на 1997 г. то прави смесено дружество - „Артемида - БСИ“ и „Бексим“ ЕООД. Шест години по-късно „Софийски имоти“ продават дела си на „Бексим“ за над 1 млн. лева.

През 2003 г. с писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съгласувано изменение на подробния устройствен план и регулационния устройствен план. Теренът става терен за хотел, се казва в съобщението на Столична община. Етажната собственост на съседния имот е обжалвала, но съдът не е разгледал жалбата.

Планът е одобрен през 2004 г. със заповед на тогавашния главен архитект на столицата арх. Стоян Янев. Предвижда се построяване на хотел със запазване на фасадата на сградата само към бул. „Патриарх Евтимий“. През 2016 проектът на „Артемида – БСИ“ е получил „зелена светлина“ от НИНКН.

Главният архитект на София Здравко Здравков обаче издаде заповед за запазване на къщата на Гешов и собствениците обжалваха. Така се стигна до решението на ВАС, според което дружеството трябва да плати 270 лева разноски за съдебното дело.

Собствениците платиха глоба от 10 хиляди лева през 2013 заради състоянието на къщата на Иван Гешов. Две години по-късно им беше наложена санкция от 20 хиляди лева, а през 2018 г. – 50 хил. лв., впоследствие намалена също до 20 хиляди. И двете не са платени, защото от "Артемида - БСИ" обжалваха.


Задържаха клошар за пожара във "Възраждане", както за тютюневите складове в ПловдивАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ