Задържаха клошар за пожара във "Възраждане", както за тютюневите складове в Пловдив Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Клошар е бил задържан заради пожара в сградата на бившето кино „Възраждане“ в София. Мъжът е установен на мястото на инцидента във вторник сутринта, съобщи БНР.

Към момента се установява дали става дума за инцидент, предизвикан неволно, или за умишлени действия. От прокуратурата съобщиха, че проверяват всички възможни версии.

Пожарът в сградата на бившия театър „Ренесанс“, където до 2016 функционираше попфолк клубът „Син Сити“, се разгоря след 7 ч. на 9 ноември, а 10 противопожарни коли трябваше да овладяват огъня. Няма пострадали.

Сградата е обявена за паметник на културата от 1976 г. Собственикът Красимир Георгиев обяви още преди няколко години, че има планове да издигне 12-етажен петзвезден хотел на нейно място, но по закон сградата на може да бъде съборена. През 2016 той беше обвинен от граждани, че е оставил тя да бъде разрушена естествено, чрез премахване на покрива и прозорците.

Сега Георгиев ще бъде глобен с 200 хиляди лева от Столична община заради пожара, но може да обжалва. Общината ще укрепи и възстанови обгорената сграда, ако собственикът ѝ не го направи.

В началото на годината на собственика "К.Г.-Красимир Георгиев" ЕООД е бил връчен протокол с предписания от Министерството на културата и Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Изискано е обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, както и затварянето на прозорците и всякакъв достъп до вътрешността. Такъв ремонт обаче не е извършен.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров коментира пред БНТ, че инцидентът е възникнал само седмица след като върнал преписка за събарянето на сградата. Според него подобни проблеми съществуват и на други места в страната.

„Тази сграда е типичен пример за това как е възможно системата за опазване на недвижимо културно наследство да бъде използвана за неговото унищожаване. Това е върхът на айсберга, огромен проблем“, каза той.

Случаят с ареста на клошаря напомни на случилото се след палежа на тютюневите складове в Пловдив през лятото на 2016 г. Тогава огънят съсипа четири от сградите – паметници на културата, а задържаният отново беше клошар. Той живееше на четвъртия етаж на първия склад, от който тръгна пожарът.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че трябва да се търси прекият извършител, а „версията клошар“ не елиминира всички други версии за палежа.

Година по-късно клошарят Любомир Данчев беше осъден на 4 години затвор заради пожара.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024