Задържаха клошар за пожара във "Възраждане", както за тютюневите складове в Пловдив Снимка: © YouTube.com/Петър Петров

Клошар е бил задържан заради пожара в сградата на бившето кино „Възраждане“ в София. Мъжът е установен на мястото на инцидента във вторник сутринта, съобщи БНР.

Към момента се установява дали става дума за инцидент, предизвикан неволно, или за умишлени действия. От прокуратурата съобщиха, че проверяват всички възможни версии.

Пожарът в сградата на бившия театър „Ренесанс“, където до 2016 функционираше попфолк клубът „Син Сити“, се разгоря след 7 ч. на 9 ноември, а 10 противопожарни коли трябваше да овладяват огъня. Няма пострадали.

Сградата е обявена за паметник на културата от 1976 г. Собственикът Красимир Георгиев обяви още преди няколко години, че има планове да издигне 12-етажен петзвезден хотел на нейно място, но по закон сградата на може да бъде съборена. През 2016 той беше обвинен от граждани, че е оставил тя да бъде разрушена естествено, чрез премахване на покрива и прозорците.

Сега Георгиев ще бъде глобен с 200 хиляди лева от Столична община заради пожара, но може да обжалва. Общината ще укрепи и възстанови обгорената сграда, ако собственикът ѝ не го направи.

В началото на годината на собственика "К.Г.-Красимир Георгиев" ЕООД е бил връчен протокол с предписания от Министерството на културата и Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. Изискано е обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, както и затварянето на прозорците и всякакъв достъп до вътрешността. Такъв ремонт обаче не е извършен.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров коментира пред БНТ, че инцидентът е възникнал само седмица след като върнал преписка за събарянето на сградата. Според него подобни проблеми съществуват и на други места в страната.

„Тази сграда е типичен пример за това как е възможно системата за опазване на недвижимо културно наследство да бъде използвана за неговото унищожаване. Това е върхът на айсберга, огромен проблем“, каза той.

Случаят с ареста на клошаря напомни на случилото се след палежа на тютюневите складове в Пловдив през лятото на 2016 г. Тогава огънят съсипа четири от сградите – паметници на културата, а задържаният отново беше клошар. Той живееше на четвъртия етаж на първия склад, от който тръгна пожарът.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че трябва да се търси прекият извършител, а „версията клошар“ не елиминира всички други версии за палежа.

Година по-късно клошарят Любомир Данчев беше осъден на 4 години затвор заради пожара.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024