ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт Снимка: © Архив / Getty Images

Върховният административен съд окончателно е задължил "Въжени линии" ЕАД да поправи открития лифт от кв. "Драгалевци".

Решението потвърждава законността на вече издадена заповед от главния архитект на София Здравко Здравков от 2021 г., която беше обжалвана от дъщерната фирма на "Витоша ски".

"По делото, безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства, е установено, че обектът, предмет на заповедта, не е в добро състояние, подлежи на ремонт, което изпълва фактическия състав за издаване на заповедта", се казва в решението на съда.

Драгалевската въжена линия не работи от близо 6 години заради лошото си състояние, затворен е и Княжевският лифт.

"Въжени линии" беше общинско дружество до 2007 г., когато беше продадено на "Витоша ски" със задължение за запазване на дейността за 25 години. Независимо от това условие - така и не се намери мотив за прекратяване на приватизационния договор след спирането на лифтовете.

Кметът на София и главният архитект обаче имат право да го задължат да възстанови инфраструктурата.

От "Витоша ски" твърдят, че искали да направят реконструкция и модернизация на двете съоръжения, но да ги подменят с изцяло нови, а не да "реновират архаични такива". Това обаче предполага строителство в зони, които са част от природния парк Витоша.

През това време обжалваха пред всички инстанции заповедите на общината, които ги задължаваха да пуснат лифтовете отново.

През 2012 г. беше направен спорен опит за облекчаване на условията за инвеститорите в ски зони, който беше отменен след протести. В началото на 2023 при служебното правителство дори Румен Радев провеждаше срещи с "Витоша ски", заедно с Весела Лечева, като разпореждаше кабинетът да предложи законови промени.

Сега от фирмата обявиха, че искат среща с новия кмет Васил Терзиев.

„По наше искане и след представяне на всички необходими документи Главният архитект на Столична община ни издаде виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“. Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж.

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“. В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура“, твърдят те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024