Бизнесменът Васил Божков, издирван от прокуратурата по 19 обвинения, обяви, че партията му "Българско лято" е учредена. Новата политическа организация е събрала над 900 учредители, които са избрали бившия маркетингов директор на "Еврофутбол" Борил Соколов за свой председател.

Официалната регистрация на "Българско лято" все още не е факт - за да се яви на избори, партията ще трябва да изпълни допълнителни процедурни условия и да получи регистрация от съда.

В обръщение към участниците в събранието, Васил Божков призовава за "съд за виновниците за третата национална катастрофа" и заявява, че "идва време за справедливост за всички, без компромиси".

"Държавата е рекетьор и разпределя вашите пари под командването на Шиши и Доган. Всички плащаме данък "корупция", докато загиват хора по лошите пътища и по стълбищата на болниците. Природата ни умира, морето е във фекалии, въздухът ни е отровен, историята ни е превърната в бетон. Това ще спре", казва Божков.

В речта си той казва, че "по един или друг начин всеки един от нас е потърпевш от провала на прехода" и обвинява правителствата в последните 20 години за това, че гонят чуждите инвеститори и собствените си способни граждани.

"Време е да приключим прехода, никой досега не ви даде възможност, а вие можете. Дълбоко в себе си всеки един от вас се съмнява, че хунтата може да бъде победена. Аз обаче не се съмнявам, знам, че може и трябва да бъде победена", казва още Божков в дистанционното си обръщение към учредителното събрание.

Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления. Българските власти поискаха той да бъде екстрадиран, но Обединените арабски емирства все още не са задействали такава процедура.

Срещу него бяха повдигнати още обвинения в поръчителство на убийства, изнасилване и др. Божков беше собственик на най-големия лотариен бизнес до началото на 2020 г., но компанията му изгуби лицензите си, след като бяха открити задължения в размер на стотици милиони лв. към бюджета заради неплатени държавни такси за хазартна дейност.


КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за 600 хил. лв. на ЛиЛана и Скилър

Le Point за Борисов: "Каубоят на Европа", който дояжда порциите на Меркел

Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него