Васил Божков ще обжалва постоянния си арест Снимка: © Булевард България

Адвокатите на Васил Божков ще обжалват решението той да остане за постоянно в ареста. Документите ще бъдат внесени още днес или най-късно утре, а следващото съдебно заседание ще бъде на 5 септември, съобщава Нова телевизия.

Вчера Софийският градски съд прие, че няма опасност Васил Божков да извърши ново престъпление, но може да се укрие и така го остави в ареста.

Прокуратурата представи твърдения, че той е имал бизнес отношения с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, свързани с хазарта в Крим.

Прокурорът Ангел Кънчев заяви, че в компютъра на бизнесмена са намерени доказателства за негова комуникация с Пригожин, както и с други руски граждани, санцкионирани след незаконното анексиране на украинския полуостров Крим.

По думите му, предприемачът поздравил Русия по повод анексията на Крим през 2014 г. и изразил желание да направи инвестиции там. Кънчев изнесе и други твърдения - че Божков е притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Пригожин.

Постоянният арест, който прокуратурата поиска, е във връзка с делото за хазартния му бизнес. По него Божков е с обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Малко по-рано стана ясно, че преди месеци съдебният орган е прекратил едно от разследванията срещу Божков - това за опит за държавен преврат.

След като приключи заседанието, Божков излезе с пост във Facebook, в който написа: "Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани".

Адвокатът на бизнесмена Георги Гатев изключва възможността прибирането на Васил Божков в България да е свързано със сключена сделка с някого, съобщава Нова телевизия.

"Няма никаква сделка. Това мога да ви го гарантирам. Знам какви мерки бяха предприети за неговото идване в България, знам какви бяха причините и пречките той да не може да се върне своевременно, знам какви молби е пускал, до кого ги е пускал, така че няма никакви договорки, това което го пишат ваши колеги в медии с някакви колаборации, сключена с определени хора, политически сили, това са измишльотини. Ако беше така, нямаше да бъде задържан вчера", каза Гатев.

Той посочи, че не е коментирал с клиента си дали ще свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Васил Божков в съда в София Васил Божков остава в ареста. Прокуратурата твърди, че e имал бизнес отношения с Пригожин (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Зрителите останаха недоволни от победата на Неделя Щомова и Наско Месечков в "Dancing Stars"

Гневни реакции заляха социалните мрежи след финала на танцувалното шоу

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024