Васил Терзиев не изключи да има нови избори за кмет на София наесен Снимка: © Screenshot

Кметът на София Васил Терзиев има "шесто чувство", че наесен в София отново ще има избори за кмет и видя целенасочена атака срещу "всеки, който иска да промени нещо" в столицата.

Опасенията си той изрази в интервю за bTV, като акцентира върху това, че следващата седмица се очаква решение на съда дали изборите за кмет да бъдат касирани. Съдът ще се произнесе по жалбата на опонента на Терзиев от балотажа - Ваня Григорова, която оспорва изборния резултат.

Прогнозата за нови кметски избори Терзиев направи и във връзка с други казуси, в които той вижда целенасочена политическа атака. В ОИК-София е заведено производство срещу кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски за несъвместимост с длъжността.

ОИК вече разгледа сигнал срещу кмета на район "Искър" Ясен Русев, но не събра достатъчно гласове, за да го отстрани от поста. Очаква се заседание по жалба и срещу районния кмет на "Оборище" Георги Кузмов. В сигналите се твърди, че те не са напуснали фирми, в които са участвали преди избора си и ако това е така, то би било нарушение.

"Чакам и мен да ме проверят. Може въпросът с оставката ми да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет на София наесен", каза Терзиев.

Кметът коментира и скандала около новата организация на движението в района на НДК, като каза, че ще поеме лична отговорност и сам ще плати глобите от СДВР, ако общината бъде осъдена.

По бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша" бяха обособени велоалеи и бус лента. Върховният административен съд обаче отмени действията на общината, като каза, че са незаконни, тъй като не са основата на генерален план за движение. Терзиев обаче посочва, че столицата няма такъв план от 2017 г. насам и така по тази логика, всички промени от тогава би следвало също да са незаконни.

"За съжаление това, което се случва, е, че от един малък градски проблем, сме в безумна ситуация. Ние сме се съобразили с решението на съда. В момента, в който имаше постановление, че работата трябва да спре, работата е спряла. Не е сложено колче или боя", каза той.

По думите му проблемът с реорганизацията на движението по тези булеварди се политизира:

"Всичко направено там в продължение на години е незаконно. Години наред е проявявано нехайство. Ще оспорваме разпореждането на СДВР и съдът ще реши дали трябва да се плаща глоба, но защо години наред не е направено това, което трябва? Защо не сме съгласували действията си с МВР? Защото не сме счели, че трябва. Сега всички казват "Терзиев е счупил града".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024