Асен Василев: "Банката с компромати" в държавата се държи от ДАНС

"[Пеевски] ни върна в мутренските години. Това за мен е изключително разрушително за България. Това завръщане започна в момента, в който започнаха да се използват методи от 2020 г.", каза министърът на финансите в оставка Асен Василев пред "Дарик". Той припомни за случилата се тогава акция на прокуратурата срещу президентството.

"Спомняте си тогава една шпиц команда влезе в президентството с опит за заплашване. Да са повдигнали обвинение на някого? На нито един от тези, който се опита да сплаши, не му е повдигнато обвинение в съд", допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му в последно време е станало ясно, че има много структури в държавата, които са завладени. Впоследствие той даде за пример ДАНС, която според него държи "банката с компромати", която съдържа подслушвания и дела на трупчета.

"Една проста справка да се направи колко досъдебни производства има, които повече от три години не са стигнали до съд. Ето ви банка с компромати. И срещу кого са тези досъдебни производства?", попита Василев.

Той изрази съмнения в независимостта на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

"На теория ДАНС е под контрола на Пламен Тончев. На практика Пламен Тончев има досъдебно производство, което не е развито, така че, очевидно, прокуратурата може да оказва натиск върху него, тъй като това производство може да тръгне или да не тръгне."

По повод Пеевски министърът на финансите подчерта, че санкционираният по закона "Магнитски" депутат е "може би единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение", тъй като избирателите му гласуват за него без значение какво прави. В същото време одобрението му сред симпатизантите на ДПС е около 4%, посочва Василев.

Според него Пеевски упражнява контрол върху ГЕРБ, който е "абсолютно нездравословен" както за партията на Бойко Борисов, така и за държавата.

Финансовият министър определи ареста на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова като "показна акция" и заяви, че се надява службите да имат сериозни доказателства за това, което твърдят. Съпредседателят на ПП-ДБ направи аналогия с акцията срещу крипто компанията Nexo, която в крайна сметка завърши без обвинения или реални доказателства за извършено престъпление.

Василев припомни, че Банкова е заела поста в агенцията само преди 6-7 седмици, но похвали свършената до момента работа от нея: "За тези 6-7 седмици тя реагира адекватно на външите сигнали, отстрани хора, хвана рекордно количество наркотици и пратки през границата и това, което виждаме, е, че приходите се движат изключително добре в митниците".

Министърът изрази притеснения и около казуса, който се развива около главния секретар на МВР Живко Коцев. В петък той обяви, че му е оказван натиск, за да се оттегли от ръководния пост в службата.

"Моето обяснение е, че [Коцев] ще им пречи да развихрят манипулациите на изборите и да покровителстват купувачите на гласове. Тъй като нямат достатъчно доказателства срещу него, са го принудили да си подаде оставката, защото ако имаха, това се доказва в съд и [тогава] няма нужда да принуждаваш да си подава оставката", коментира Василев.

"Продължаваме промяната-Демократична България" са склонни на преговори с ГЕРБ-СДС след изборите, но само под условие, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски "не управлява тази партия, както го прави в момента", каза още Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024