Украинската ПВО свали 15 от 18 руски ракети след нова атака от Москва Снимка: © Getty Images

Сирените за въздушно нападение прозвучаха рано сутринта в понеделник в цяла Украйна. Според съобщения на украинските медии Русия е изстреляла нова вълна от ракети, като експлозии са били чути в областите около Киев, Днепропетровск и Суми.

Въоръжените сили призоваха украинците да се приберат в бомбоубежищата и предупредиха, че украинската столица е "застрашена от ракетен удар". Съществува и "заплаха за северните, централните и източните региони" на страната.

По информация на украинските екипи за противовъздушна отбрана, 15 от 18-те изстреляни руски ракети са били свалени от системи за ПВО. Атаката срещу Киев е започнала в 02:30 ч. местно време и е продължила около три часа. Няма информация за жертви или нанесени щети в района на столицата.

Британският вестник "Гардиън" съобщава, че руските ракети са успели да ударят складове с боеприпаси в железопътно депо в украинския град Павлоград. Това изглежда е поредният опит на Москва да забави подготовката на Киев за дългоочакваната ѝ контраофанзива, която се очаква да започне скоро.

Видеа и снимки, публикувани в социалните мрежи, показват последствията от атака срещу Павлоград, който е бил ударен два пъти през нощта. Има повредени и разрушени сгради, както и ранени цивилни.

Приблизително по същото време миналия петък Русия нанесе друга вълна от удари по градове в Украйна. При удар с крилата ракета по жилищен блок в град Уман загинаха 23 души, а в покрайнините на Днепър майка и тригодишната ѝ дъщеря бяха убити в дома им в селско предградие.

Повечето от руските атаки в петък бяха прехванати, като 21 от 23-те ракети бяха свалени от украинските военни - но въпреки това атаките бяха най-интензивните въздушни бомбардировки на украински градове от седмици насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024