Възходът и падението на канадския "крипто крал" Ейдън Плетерски Снимка: © Ейдън Плетерски/ Instagaram

Историята на 25-годишен мъж, самопровъзгласил се за "крипто крал на Онтарио", вкара Канада в световните новини.

Ейдън Плетерски е арестуван и обвинен в измама и пране на пари. Това е „най-голямото разследване от този тип“, което регионът някога е виждал, според полицията в Дърам, Kанада.

Младият мъж е управлявал инвестиционна схема на стойност 40 млн. долара, в която е обещавал висока възвръщаемост чрез търговия с валута и криптовалути. Бизнесът му в действителност се оказва класическа "Понци" схема.

Плетерски е взимал средства от инвеститори, като им обещава огромни печалби, при това без риск от загуба за първоначалните им инвестиции. Впоследствие обаче вложителите се оказват без достъп до средствата си и подават сигнали в полицията.

Тези оплаквания срещу Плетерски и неговата компания AP Private Equity през юли 2022 г. поставят началото на съвместно разследване между регионалната полиция на Дърам и Комисията по ценните книжа на Онтарио (OSC).

През август 2022 г. компанията на Плетърски изпада в несъстоятелност, след като той не успява да върне милиони на хората, от които е взел пари.

Въпреки че официално е във фалит, Плетeрски продължава да демонстрира есктравагантен начин живот - кара луксозни автомобили и пътува с частен самолет.

В края на 2022 година младият мъж е отвлечен от потърпевши от финансовата му пирамида. За похищението му по-късно са обвинени петима души, като един от предполагаемите похитители е инвестирал и загубил 740 000 долара в схемата на Плетерски.

През юли 2023 година Плетерски се появява във видео с посинено око, като казва „Съжалявам, наистина съжалявам, не исках и не възнамерявах да съсипвам живота на никого“.

Кадрите са изпратени до CBS Канада. По-късно адвокатът му обяснява, че видеото е заснето, докато Плетерски е бил отвлечен, а признанията му са били изтръгнати насила.

След 18-месечно разследване, разпити на свидетели и стотици страници финансови документи, 25-годишният "крипто крал" беше официално обвинен.

Според делото, Плетерски е събрал около 41,5 милиона канадски долара (около 30 млн. щатски долара) от инвеститори, с обещанието да ги вложи в криптовалута и чуждестранни пазари.

Той е арестуван на 14 май и след това освободен под гаранция същия ден, като родителите му плащат 100 000 долара за свободата му.

Разследването срещу самопоровъзгласилият се за "крипто крал на Онтарио" продължава.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 14 години затвор.

Сам Банкман-Фрийд от FTX е осъден за измама "Кралят на криптото" от FTX Сам Банкман-Фрид е признат за виновен в измама за милиарди

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024