"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Пресконференцията на "Възраждане", на която партията трябваше да коментира изборните резултати от вота на 2 октомври, така и не се състоя. След (неуспешен) опит на лидера ѝ Костадин Костадинов да изгони журналисти, той и съпартийците му напуснаха собственото си събитие.

Преди началото Костадинов обяви, че не партията не желае да бъде отразявана от медии, които, по думите му, се финансират от чужди фондации и от американското посолство. Костадинов каза, че пресконференция няма да има, ако представителите на "Дневник", "Капитал", "Клуб Z" и " "Медиапул" не напуснат залата. Той оприличи изданията на такива, които "изкривяват общественото съзнание" и "манипулират в полза на чужди държави" - без да дава аргументи по въпроса.

"Не желаем да общуваме и да има каквото и да било с представители на жълтата преса, финансирана от чужбина. Ако те не напуснат - няма да има пресконференция", заяви лидерът на "Възраждане".

След като журналистите отказаха да му угодят на Костадинов, той настоя да се спазват "принципите" и призова за възпитание, като подчерта, че е "крайно некултурно и невъзпитано" медиите да не се съобразят с искането му.

Лидерът на партия "Възраждане" каза, че няма да подкрепи правителство с мандат на друга партия

В крайна сметка Костадинов и неговите съпартийци напуснаха залата. Все пак те отговориха на няколко въпроса на излизане от сградата. От думите на лидера стана ясно, че "Възраждане" няма да подкрепи правителство с мандат на друга партия, но вече били готови със свой състав на кабинет.

"Единственият мандат, който ще подкрепим, е мандатът на "Възраждане". Ние сме готови със свой кабинет и ще го представим, ако президентът връчи на "Възраждане" третия мандат.", заяви Костадинов.

Макар още депутатите на „Възраждане“ да не са встъпили в длъжност, те вече имали подготвен законопроект „за медиите и не само“, обяви Костадинов. Той бил разработен въз основа на американски закон, според който всяка медия трябва да се легитимира.

Законът на „Възраждане“ щял да изисква от медиите, назовани от него като „американски радиоточки“, да се определят като „чужди агенти“. Той даде пример с това как в САЩ руският канал “Russia Today” бил легитимиран като такъв, но пропусна да спомене факта, че той дори вече не се излъчва там, след като беше спрян заради пропаганда относно войната в Украйна.

Костадинов каза, че потенциален техен кабинет ще работи за „най-важния въпрос към настоящия момент за България“ – влизането в еврозоната, което според него „ще унищожи българската държава и икономика“. Костадинов отправи и призиви за свикването на референдум по темата макар че въпросът няма никаква юридическа основа, тъй като влизането в еврозоната е план заложен още с подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС и не може да бъде отменен.

Лидерът на "Възраждане" допълни, че правителството, за което в момента се правят опити да се сформира, било дело на "американското посолство" и неговата цел била да вкара България във война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022