"Възраждане" не иска да чуете това

За втори пореден път Народното събрание се принуждава да прекъсне работа за цял ден само защото "Възраждане" окупират трибуната в пленарната зала и не разрешават на Явор Божанков да говори.

Първият повод беше подигравката му с двуличните критики на "Възраждане" спрямо еврото, ваксините, НПО-тата и... "меките китки".

Ако тогава Костадинов се е засегнал на мъжественост, този път болното му място се оказа Пеевски.

Малко преди да заградят Божанков пред микрофоните, всички от "Възраждане" съучастваха в избора на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС за член на Конституционната комисия.

"Възраждане" всъщност върна услугата на Пеевски, след като в петък ДПС гласува техните отхвърлени предложения за превръщането на Националната следствена служба в нов център на власт в съдебната система.

Заглушаването на критиките със самоделен скандал е предсказуем тактически ход - новината на деня трябва да се подмени.

Подобни нелепи епизоди имаше и досега в историята на Народното събрание - от заплахите с ръкопашен бой заради репликата "перхидролено човече" по адрес на Волен Сидеров до изливането на чаша вода в лицето на изказващ се народен представител.

"Възраждане" върви по път, който отдавна е утъпкан от партии като Бизнесблока на Жорж Ганчев, "Атака" или РЗС. Краят им също е ясен.

Единственото наказание за продължително възпрепятстване на работата в пленараната зала се оказва "отстраняване от едно заседание" - това е и санкцията, наложена от Росен Желязков на Костадин Костадинов.

Доста по-сериозна беше реакцията на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който се изправи очи в очи с групата на "Възраждане" след проваленото заседание.

"Никой депутат в България не може да спира друг народен представител да говори. Не можете да блокирате депутат от нашата партия да се изказва на трибуната. Той е подкрепен от българските граждани", обясняваше Петков на висок тон, докато Костадинов се опитваше да го изгони от служебната стая на парламентарната му група пред камерите на журналистите.

Самият Божанков описва случилото се в залата не като персонална саморазправа, а като "атака срещу демократичния ред".

"Първо заплашиха, че ще влязат в НС със своите симпатизанти и ще свалят правителството, да осуетят формиране на нов кабинет. Днес казват кой може и не може да говори. Ако така започват, докъде биха стигнали, е въпросът, който трябва да си поставим обществено. Какво би станало, ако тези хора имат 80 или 120 души или пълно мнозинство?", каза той в интервю за БНТ.

Божанков планира да търси правата си в съда, но преди всичко - да поиска промяна в правилника на Народното събрание, за да не се допускат подобни срамни епизоди.

"В България няма фашистки режим, България е европейска свободна държава. Никой не може да казва на никого какво, кога и как да говори и не може да го ограничава от неговите граждански права", коментира той.

Припомнянето на елементарни правила идва на фона на безсилието, което председателят на НС Росен Желязков демонстрира при всяка следваща провокация срещу нормалното провеждане на заседанията.

За последния месец и половина Желязков многократно е правил забележки на депутати от "Възраждане" заради прекъсвания от място и шум в залата - ироничните му покани да пренесат споровете си в бюфета на Народното събрание или да разгледат изложбата на пощенски марки в кулоарите рядко дават резултат.

Забележките му срещу все по-агресивния и недопустим тон от трибуната също остават само за протокола.

"Възраждане" не са първата парламентарна група, която тества докъде ще стигне търпението - или дъното - на системата. Пеевски и Карадайъ предвидливо си тръгнаха от залата, вероятно предвкусвайки финала на постановката.

Мълчанието на всички останали само позволява границите на почтеността да се отместват още по-далеч от нормата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024