"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС" Снимка: © Булевард България

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска третия мандат и обяви готовност за съставяне на кабинет с всички партии от 50-ото НС, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

"Ако искаме да покажем на българските граждани, че може да има държава, която да не се управлява от Борисов и Пеевски, това е моментът сега. Ние ясно и категорично го заявихме, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, желаем третия. Готови сме да преговаряме с всички останали политически сили, без ГЕРБ и ДПС, за съставяването на широк кабинет с консенсусна фигура за министър-председател начело", каза той в рамките на консултациите с президента Румен Радев.

Изявлението на Костадинов е странно на фона на сблъсъците му с представителите на партия "Величие" в парламента, както и на публичните му обидни коментари по отношение на представителите на ПП-ДБ. Припомни му го и самият Радев по време на откритата за медиите част от консултациите. Президентът каза, че видимо от ПП-ДБ няма как да подкрепят кабинет на Костадинов заради "непреодолими политически различия", а и не вижда как "Възраждане" ще работи с "Величие", за които самият Костадинов твърди, че са "чужд проект".

Така сметките на Костадинов, че без ГЕРБ и ДПС може да се постигне мнозинство от 125 депутати, не излизат - само като изключим ПП-ДБ и "тези 125 намаляват с 38", каза Радев.

На това лидерът на "Възраждане" отвърна, че уважава избирателите на всички партии, но сме "на това дередже", защото политиците ги предават. "Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим падат ли маските или не. По време на предизборната кампания всички говореха, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС и на първата седмица започнаха да се огъват", добави той.

"Имаме разминавания с ПП-ДБ, което не е тайна, защото ние сме имали много сериозни сблъсъци с тях, но тези различия не са непреодолими, защото поне по една точка на думи ние сме категорични: не искаме България да бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС", добави още той.

Костадинов заяви, че няма да подкрепи правителство на малцинството, каквото Борисов каза, че може да предложи. По думите му "два огромни камъка са легнали върху българската политическа система и я смазват - това са ГЕРБ и ДПС"

"Това (правителство на малцинството - бел. ред) ще е "Орешарски 2" и рано или късно ще гръмне", прогнозира лидерът на "Възраждане".


Президентът Румен Радев Румен Радев провежда втори кръг от консултации за нов кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024