Вече 7 дни СДВР не може да провери думите на юристката си, че бито от полицаи момиче само си го е търсило

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) вече седмица проверява главния си юрисконсулт Деляна Иванова за написани от нея абсурдни мотиви в жалба на институцията срещу присъдено обезщетение. Тя е по делото на задържаната по време на протестите през 2020 г. Цветелина Цветкова.

Нейният случай стана печално известен, след като се оказа, че полицейски служител я е снимал полугола, пипал я е и се е заканвал с насилие по време на задържането.

В края на юни 2023 г., Административният съд в София осъжда СДВР на обезщетение от 40 000 лв. за претърпени неимуществени вреди. СДВР обаче обжалва, че юристката си, като в документа Иванова твърди, че ищцата сама е виновна за случилото се и споделя, че изпитва "срам подобни лица да са част от младото поколение".

Заради думите на юристката СДВР съобщи, че започва проверка на своите служители за евентуални нарушения по Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, но не назова пряко Иванова.

Седмица по-късно от пресцентъра на МВР потвърдиха пред "Булевард България", че разследването все още е в ход и отказаха коментар - каквато е практиката на институцията в подобни случаи. Към момента обаче не е ясно и кога проверяващите ще заключат дали служителката на СДВР е извършила нарушение.

В жалбата обаче Иванова не само оспорва гаврата на полицая с Цветкова, но и ѝ вменява вина заради дрехите, с които е облечена по време на протеста. Тя определя поведението на протестиращата като "позорно" и казва, че изпитва "срам подобни лица да са част от младото поколение на България".

Иванова изтъква в мотивите си за жалбата, че е недопустимо да се търси парично обезщетение и обяснява, че "да хвърляш пиротехнически средства, павета, бутилки, пълни с урина срещу органи на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение".

Същите фрази за "света вода ненапита" и "нагло и недостойно поведение" всъщност присъстват и в отговор на МВР по искова молба на Цветкова от началото на 2023 г., което показва как едни и същи недоказани и мотиви се превръщат в бланкетна формулировка по тези дела.

"Мен просто ме е срам": Как юрисконсултът на СДВР оправдава гаврата с момиче на протестите от 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024