Вече има тестове за всички ученици от 1. до 4. клас в цялата страна Снимка: © Getty Images

Нови 121 000 щадящи теста за учениците заминават за последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. В петък те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област, обявиха от МОН.

Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от I до IV клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за Covid-19 два пъти в седмицата. Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора – 5054, и в Хасково – 4045. Най-малко са желаещите във Видин – 829.

Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица - зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

"Вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. Така че от понеделник, училищата, в които не е имало избирателни секции, ще могат да отворят, другите - от вторник. Вече ще може да направим и план за връщане на децата от 5-8 клас, след като имаме тестове", каза премиерът Стефан Янев, който отговаряше на въпроси на граждани във Facebook.

От МОН още не са обявили планове за връщане на по-големите ученици.

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София-област.

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за "изчезнала". Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана.

"Това беше по-безопасният начин, който е щадящ и достатъчно сигурен, че нашите деца ще учат в една сигурна и предсказуема среда", каза Стефан Янев. "Защото присъственото обучение е истинското, онлайн е временна мярка. Но и родителите са убедени, и МОН, и учителското съсловие, че присъственото обучение е начинът. Разбира се, имаше известно напрежение в обществото, че едва ли не се правят нещата прекалено бързо и няма време за реакция на родителите".


Плюнка или слюнка? Това е въпросът


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024