Снимка: © bTV

„Плюнка или слюнка? Аз ще ви обясня, защото и хората, и докторите не знаят. Слюнката я вземаш от дъното на устата, а плюнката е заедно с епителните клетки, защото се изплюваш. Значи – в случая говорим за плюнка, но слюнка е по-културно, по-възпитано“.

Това не е монолог от комедиен филм или ситком, а абсурдното едноминутно разсъждение на проф. Тодор Кантарджиев в национален ефир. И докато демонстрираше пред камерите на bTV как учениците ще бъдат тествани срещу Covid-19 в класните стаи, вечно шегуващият се професор реши да насочи вниманието към „най-важната“ тема на седмицата: „Да плюеш или да слюнчиш? Това е въпросът“ (по Шекспир).

Водещите на „Тази сутрин“ останаха толкова пленени от обясненията на бившия директор на НЦЗПБ, че не посмяха да прекъснат монолога му, звучащ като репетиция за участието му в журито на „България търси талант“. От телевизията толкова се впечатлиха от темата „плюнка или слюнка“, че отрязаха част от нея и я пласираха в краткия анонс за обедната емисия новини.

Междувременно България е в един от най-тежките периоди на четвъртата Covid-вълна, изборите 2 в 1 са след една седмица, разкриват се злоупотреби с фалшиви сертификати и със строежа на АМ „Хемус“… но нека поспорим по съществения въпрос за плюнката, защото това вълнува българина!

Ясно е, че рейтингът се вдига моментално при появата на проф. Кантарджиев, известен с народните лекове като консумация на доматен сок за предотвратяване на тромбоза при ваксинирани и лимон със сода срещу британския вариант на SARS-CoV-2. Но дали вицовете му за тестване на ученици няма да нанесат поредната „психическа травма“ на децата, както се оплакват родителите?

„Въпрос на първокласник към съученика му: „Какво ще имаме първи час – писане или четене?“. Отговор: „Не бе, плюене“.

Значи плюене, не слюнчене, беше важно да го уточним! Утре може да поспорим дали да ползваме пликче, торбичка или кесия в магазина. Чудесно като за вторник сутрин.

Само че може и да не остане време, защото щадящите тестове са тема №1 от няколко дни. Телевизии проследяват пътя им от натоварването в камиона, през разтоварването в складовете, до препращането към отделните области и училища. С нетърпение се отброяват часовете до 12 на обяд на 8 ноември – срок, в който родителите трябва да решат дали да се съгласят децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата.

Майки и бащи правят импровизирана класна стая пред общината в Бургас - в знак на протест срещу „посегателството“ на МОН и здравното министерство срещу децата им. В още градове като Раковски родители не пускат момчетата и момичетата си до класните стаи, защото ще им се нанесат „психически травми“. Някои даже „разобличиха“ целия замисъл на тестовете – че на децата ще им взимат ДНК.

МОН им обяснява в дълъг като египетски свитък наръчник как тестването трябва да е в училище, а не вкъщи, за не се допусне слаб филтър на входа. Как не е нужно да държат децата си гладни и жадни, с изключение на 30-те минути преди пробата. Как това е задължителното условие за така бленувания присъствен процес на обучение.

Разсъждения на експерти за носове, гърла и устни кухини заливат националния ефир.

„Абе… ще плюят в пликче преди първия час тия деца. Няма да им правят мозъчна операция“, както обобщи накратко във Facebook Полина Паунова от „Свободна Европа“.

На Запад вече забравят какво са строги мерки срещу Covid-19, тук още спорим има ли вирус, трябва ли да се тестваме, ефективна ли е ваксината и кое е правилно – плюнка или слюнка. Е, това е въпросът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков