Вече втори ден полицията в САЩ издирва стрелеца от щата Мейн, убил 18 души Снимка: © Getty Images

Полицейското издирване на заподозрения за масовата стрелба в щата Мейн продължава вече втори ден. Властите претърсват града, където е живял предполагаемият извършител - но засега не успяват да го локализират.

40-годишният Робърт Кард е заподозрян в убийството на 18 души и раняването на още 13 при стрелба в бар и боулинг зала в град Люистън, окръг Андроскогин.

Мъжът е сержант от близката резервна база на американската армия. Според представители на правоприлагащите органи през лятото е бил временно настанен в психиатрично заведение.

В нощта на стрелбата щатската полиция на Мейн открива бял джип, който според разследването Кард е използвал, за да се измъкне. Превозното средство е било паркирано край близка река.

При стрелбата загинаха най-малко 18 души, а много други бяха ранени.

Според проучване на неправителствената организация Rand Corporation от 2020 г. оръжията са слабо регулирани в Мейн. Там около половината от възрастните в едно домакинство притежават оръжие. В щата не се изисква разрешително за купуване или носене на пистолет или пушка и не съществуват закони, както в някои други щати, които позволяват на правоприлагащите органи временно да обезоръжават хора, за които се смята, че могат да са опасни.

Майк Саушук, комисар по обществената безопасност в щата, заяви, че Кард е имал проблеми с психичното здраве и е бил настанен за кратко в лечебно заведение това лято. Саушук каза, че мъжът е признал, че чува "гласове в главата си" и е отправял заплахи да извърши стрелба в базата на националната гвардия в Сако.

Разследването на властите продължава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024