ВЕИ-фирма, свързвана с Доган, доведе до скандал между ДПС и "Възраждане" Снимка: © Булевард България

"Възраждане" и ДПС влязоха в челен сблъсък в Народното събрание заради спорен проект за фотоволтаични инсталации, зад който се вижда търговски интерес на дружества около Ахмед Доган.

В пленарната зала бяха поканени граждани на казанлъшкото село Кънчево, които протестират срещу предоставянето на възмездно право на строеж на компанията "Джи Ейч Проект" за фотоволтаичен парк с мощност до 50 Mw.

"Съвсем случайно вероятно управител на фирмата-инвеститор е лице, което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ Варна. Към колегите от ПП-ДБ – това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и онова имение на един почетен председател в Росенец?", попита от трибуната на парламента депутатът Даниел Проданов от "Възраждане".

Сделката е одобрена от Общинския съвет в Казанлък, като според Проданов инвеститорът е използвал гласовете на ГЕРБ и БСП, за да получи зелена светлина.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е от ГЕРБ, но общинският съвет е разделен между 7 групи - ГЕРБ (12 гласа), "Алтернативата на гражданите"(7), БСП (6), ДПС (5), Възраждане (3), ПП-ДБ (2) и ИТН (2).

Йордан Цонев от ДПС определи като "фалшиви инсинуации и намеци" твърденията на "Възраждане" и сам се ангажира да изпрати сигнал до прокуратурата, за да направи проверка на сделката за ВЕИ-съоръжението.

От "Възраждане" не съобщиха повече детайли около предполагаемата връзка от фотоволтаиците до Доган, но проверка в Търговския регистър показва, че вероятно имат предвид управителката на "Джи Ейч Проект" Нина Петрова-Кашкина.

Тя е в съвета на директорите на дружество на име "Блу Енержи", в което 50% от акциите принадлежат на "Делта Епсилон".

"Делта Епсилон" е еднолична собственост на "ТЕЦ Варна".

Ахмед Доган притежава 50 на сто от капитала на централата през общата си фирма с Данаил Папазов "Сигма инвестмънт". Папазов беше министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски, в което ДПС беше коалиционен партньор на БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024