"Велика" по HBO - битката за душата на една империя

Възможно ли е да бъдат променени коренно традиции и порядки, налагани в продължение на векове? Могат ли нещата в Русия да се случват по друг начин, освен насила? Отговорите на тези и още много важни въпроси ще научим във втория сезон на хитовия сериал на HBO "Велика".

Битката за руския трон навлиза в нова и още по-непредсказуема фаза, след която никой от участниците в нея вече няма да е същият.

Историята

В началото на втори сезон Екатерина най-после успява да постави Петър в безизходица и да го принуди да абдикира. Проблемите ѝ обаче далеч не приключват дотук. Тя отказва да убие съпруга си (поне засега), тъй като продължава да изпитва чувства към него въпреки многобройните му прегрешения. Бременността на императрицата ѝ позволява да държи сина на Петър Велики под контрол, но приближените му отказват да се примирят с поражението и започват да кроят планове срещу новия владетел на Русия.

Докато Екатерина се чуди какво да прави с Петър и поддръжниците му и как да спечели на своя страна аристокрацията, на хоризонта се задава война срещу все по-агресивната Османска империя. Това предизвиква конфликт между императрицата и един от най-верните ѝ поддръжници - генерал Велементов, който настоява за незабавни военни действия, докато Екатерина е решена да търси дипломатично решение.

Във втори сезон персонажи като Велементов, Орло и Арчи са оставени на малко по-заден план за сметка на лейди Мариал и лелята на Петър - Елизабет, които бавно и неусетно се превръщат в две от най-важните фигури в имперския двор. И точно когато изглежда, че властта на Екатерина вече е напълно сигурна, в двореца ненадейно се появява човекът, който е способен да подкопае авторитета ѝ повече от всеки друг - нейната майка Йоана.

Паралелно с непрестанните политически интриги, сериалът продължава да бъде верен на другото си характерно качество, с което спечели сърцата на феновете - свежото и остроумно чувство за хумор. Игрите на думи между Екатерина и Петър на моменти приличат на словесен шах, а дори в най-напрегнатите моменти често се намира място за щипка забавен цинизъм.

Кой участва?

Ел Фанинг продължава да се справя превъзходно с превъплъщението си в образа на една от най-великите жени в европейската история. Американката, чието изпълнение в първи сезон ѝ донесе номинация за "Златен глобус", разгръща таланта си в още по-голяма степен, демонстрирайки как една жена може да бъде грижовна и отдадена майка и в същото време непрестанно да прогресира в още много сфери.

Другата звезда на шоуто - Никълъс Холт, има доста по-интересна и амбициозна задача пред себе си по отношение на развитието на своя персонаж. Лекомисленият агресор Петър преживява много сериозна личностна метаморфоза, дължаща се на любовта му към Екатерина и тяхното дете. Привързаността му към тях е толкова чиста и искрена, че той дори обмисля да се откаже окончателно от амбициите си за престола. Въпросът дали да го направи, получава своя оконачтелен отговор в момента, в който не съвсем трезвият бивш император се среща с призрака на баща си - Петър Велики.

Фийби Фокс отново се превъплъщава в образа на най-добрата приятелка на Катерина - лейди Мариал. За изпълнението си в първи сезон англичанката получи номинация за Screen Actors Guild Award в категория "Най-добро изпълнение в комедиен сериал" и сега показва, че тази чест е била напълно заслужена.

Както вече споменахме, в новите епизоди Мариал заема много по-централна роля и Фокс успява по превъзходен начин да пресъздаде неповторимия характер на своята героиня, показвайки я в малко по-различна светлина от тази, в която зрителите са свикнали да я виждат.

Белинда Бромилоу и този път се справя отлично с ролята на Елизабет, а добре познатата на телевизионните зрители Джилиан Андерсън записва кратко, но запомнящо се участие в ролята на лейди Йоана.

За финал

Редно е да кажем, че "Велика" не е исторически достоверен сериал, но и никога не е претендирал да е такъв. Не това обаче е важното в случая, а фактът, че режисьорът Тони Макнамара отново ни показва историята на група ярки индивидуалности, изправящи се пред заобикалящата ги сурова действителност, с неподражаема смесица от хумор и човечност.

Макар хуморът да е в основата на 'Велика", в хода на сезона има няколко емоционални момента, които със сигурност ще разчувстват дори най-хладнокръвните зрители.

* Вторият сезон на "Велика" е наличен за binge-watching в HBO GO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024