Великобритания и Европейският съюз не спазиха поредния срок, който сами си поставиха за постигане на търговско споразумение след Brexit. Лидерите от двете страни Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен отново не стигнаха до консенсус, но според председателя на ЕК – разговорът им в неделя е бил „конструктивен и полезен“.

В общо изявление премиерът на Обединеното кралство и лидерът на Европейската комисия обявиха, че поемат отговорността да извървят „допълнителна миля“. По време на разговора си те са обсъдили нерешени до този момент въпроси, които да определят как двете страни ще действат след излизането на Великобритания от ЕС, предаде BBC. Това трябва да се случи до края на декември.

Двете страни не поставиха нов краен срок за вземане на решения. Не обявиха и колко дълго ще продължат разговорите помежду им. Въпреки че има оптимизъм за постигане на сделка, Борис Джонсън отново повтори своите предупреждения, че най-вероятният сценарий е Brexit без сключено споразумение.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в преходен период, при който правилата за търговия, пътувания и бизнес остават непроменени. Въпреки дългите преговори обаче - все още няма разбирателство за правата за риболов в британски води, осигуряването на лоялна конкуренция за компаниите и начините за разрешаване на бъдещи спорове между двете страни.

Без търговска сделка ще има такси върху всички продавани и купувани стоки между двете страни, което означава, че цените ще се повишат. 

Урсула фон дер Лайен съобщи, че „въпреки умората от почти година преговори и въпреки факта, че крайните срокове постоянно са удължавани“, двете страни смятат, че трябва да направят още едно отлагане. Джонсън допълни, че „там, където има живот, има и надежда“. Добави, че Обединеното кралство „определено няма да си тръгне от масата за преговори“.

„Виждам, че има сериозни и много трудни въпроси, които в момента разделят Великобритания от ЕС и най-доброто нещо за всички ще бъде да се подчиним на условията за търгуване на Световната търговска организация“, каза той, намеквайки за Brexit без сделка.

Разговорите ще продължат по темата за това как Обединеното кралство ще се придържа към икономическите правила на съюза в бъдеще. ЕС е решен да предотврати достъпа на Великобритания до свободния му пазар, както и да наложи мита върху стоките, влизащи в кралството. Блокът поставя и собствени стандарти върху продуктите, правата на работниците и бизнес субсидиите, които от Острова трябва да спазват. Джонсън вече се обяви срещу тези строги мерки.

ЕС обяви още, че ако Великобритания не даде достъп на европейските кораби до своите води, британските риболовци вече няма да получават специален достъп до пазарите на съюза, където да продават стоките си. Кралството обаче отвръща, че тези правила трябва да бъдат под техен контрол, тъй като са суверенна държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония