Великобритания санкционира 5 руски банки и трима олигарси, близки до Путин Снимка: © Getty Images

Обединеното кралство налага санкции на пет руски банки и трима олигарси от страната. Великобритания замразява активите им на Острова и забранява пътуванията им до кралството, съобщи премиерът Борис Джонсън пред парламента във вторник.

Министър-председателят заяви пред Камарата на общините, че това е "първият транш" и "първият удар" от мерки в отговор на навлизането на руски войски в двата сепаратистки региона в Източна Украйна. Санкциите идват часове след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на контролираните от сепаратисти Донецк и Луганск и изпрати "миротворчески войски" отвъд границата.

Три извода от речта на Путин, или колко е важна цената на водата

Петте руски банки, които са обект на санкциите на Обединеното кралство, са "Россия", "ИБ Банк", "Дженерал Банк", "Промсвязбанк" и "Черноморска банка".

Премиерът на Великобритания също така заяви, че санкции ще бъдат наложени на милиардерите Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг.

"Всички активи, които те притежават в Обединеното кралство, ще бъдат замразени, на съответните лица ще бъде забранено да пътуват тук и ще забраним на всички физически и юридически лица от Великобритания да имат каквито и да било отношения с тях", каза Джонсън.

Тимченко е основен акционер в "Россия". Основава и притежава частната инвестиционна група Volga Group, която е специализирана в инвестиции в енергийни, транспортни и инфраструктурни активи. Преди това е бил съсобственик на Gunvor Group. Към април 2021 г. той заема 96-о място в индекса на милиардерите на Bloomberg със състояние от 19,5 милиарда щатски долара.

Той е познат и като председател на Борда на директорите на Континенталната хокейна лига, както и като президент на хокейния "СКА" (Санкт Петербург). Има още арменско и финландско гражданство. Почетен консул е на Сърбия в Санкт Петербург.

Семейство Ротенберг е с близки връзки с руския президент Владимир Путин. Борис е основен акционер в SMP Bank, докато Игор инвестира в транспортния сектор на Русия.

Игор е син на Аркадий Ротенберг - бившият спаринг партньор по джудо на Путин и брат на Борис Ротенберг. Аркадий беше съсобственик на „Стройгамонтаж“ и „Мостотрест“ – едни от най-големите строителни фирми в Русия. И двете компании попаднаха под санкциите на ЕС през 2018 заради участие в изграждането на Кримския мост. През 2019 Аркадий и брат му продадоха SGM Group на „Газпром“ и прехвърлиха акциите си в „Мостотрест“ в компания, в която участие има и държавата. Forbes оценява богатството му на 2,8 млрд. долара.

С Путин са приятели от детство и продължават да играят хокей заедно (Ротенберг е президент на хокейния „Динамо Москва“). Бизнесменът е спечелил над 7 милиарда долара от държавни договори, свързани с всичко от изграждане на електроцентрала до развитие на ски курорти.

След публикуването на филма на Алексей Навални за "Двореца на Путин" в Геленджик, Аркадий Ротенберг реши да си го "присвои" и заяви пред медиите, че е крайният собственик на имота.

"Имаме готовност за въвеждане на допълнителни санкции", заяви Борис Джонсън пред депутатите в британския парламент и предупреди за "продължителна криза" в Украйна вследствие на действията на Путин през последните 24 часа.

Очаква се по-късно ЕС също да наложи санкции на руски физически и юридически лица заради признаването на Донецк и Луганск.


БНТ и про-руските тролове - (не)очаквано абсурдна комбинация



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024