Великобритания ще компенсира Полша със самолети, ако тя прати МиГ-29 на Украйна

Великобритания е готова да компенсира Полша, ако тя реши да изпрати своите съветски изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи британският министър на отбраната Джеймс Хийпи, цитиран от Ройтерс.

Намерението на Варшава да достави самолети на нападната от Русия страна е от месеци, а след нея и Словакия заяви същата готовност. Засега Полша не е отправяла искане за помощ в замяна на машините. Става дума за 4 изтребителя на първо време.

Ако достави изтребители, страната ще е първата, която прави това от началото на войната, въпреки че призивите за военновъздушна подкрепа от Киев датират от първите дни на руската инвазия. Призиви имаше и към НАТО - да затвори небето над Украйна, след като най-масираните атаки от страна на руската армия се случваха именно по въздух - в това число и над Киев.

Държавите от НАТО, които разполагат със съветски изтребители, каквито са на въоръжение в Украйна и пилотите ѝ са обучени да летят на тях, са малко. След тях е и България. Служебното правителство и президентът Румен Радев са категорично против българските МиГ-29 да бъдат дарени - с аргумент, че държавата няма други, с които да гарантира охрана на въздушното си пространство. Отказът е на фона на това, че редовно съюзници от НАТО споделят дежурствата над българското небе с военновъздушните сили, а летателният живот на изтребителите изтича до края на годината. Поддръжката и ремонтът им са на практика невъзможни - причината е войната, започната от Русия, която е под санкции. Очаква се първите F-16, които България купи от САЩ, да пристигнат през 2025 г. и дотогава така и така ще трябва да се търси заместител на МиГ-29.

Според експерти решението на Полша да дари свои самолети вероятно ще създаде необходимост от укрепване на полското военновъздушно оборудване. Великобритания е готова да помогне за запълване на подобни празнини, както направи по-рано, когато Полша изпрати на Украйна танкове Т-72. В замяна Лондон предостави на Варшава танкове "Чалънджър 2", припомни министър Хийпи пред германския вестник "Велт".

България е сред държавите, които разполагат и с Т-72, и с установки за противоракетна отбрана С-300, които са нужни на Украйна, но също отказва да ги предостави - с подобен аргумент - да не се наруши готовността на българската армия за защита на националната сигурност. Словакия е страната, която дари C-300 на Киев и срещу това САЩ ѝ изпратиха американски установки "Пейтриът".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024