Мобилните оператори във Великобритания получиха забрана да закупуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември 2020. Също така, до 2027 г. от 5G инфраструктурата трябва да се премахнат всички инсталирани компоненти от китайската компания.

Премиерът Борис Джонсън, неговите министри и експерти по сигурността подписаха плана по време на среща на Националния съвет по сигурността във вторник, съобщи Bloomberg.

Решението на Лондон идва, след като Вашингтон наложи поредните санкции на Huawei. Според САЩ – производителят на телекомуникационно оборудване представлява заплаха за националната сигурност – нещо, което китайската фирма категорично отрича.

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи за промените пред Камарата на общините, предаде BBC. „Това не беше лесно решение, но е правилно, що се отнася до британските телекомуникационни мрежи, до нашата национална сигурност и икономика – и в краткосрочна, и в дългосрочна перспектива“, обяви той. Даудън предупреди, че решението ще забави с година внедряването на 5G мрежите в страната.

Тъй като санкциите на САЩ засягат само инсталирането на бъдещо оборудване на Huawei, британското правителство не смята, че има основание да премахва 2G, 3G и 4G частите на китайската компания от мрежите си.

От Huawei коментираха, че ходът е „лоша новина за всеки във Великобритания, който притежава мобилен телефон“. От компанията заплашиха, че ще отвърнат със санкции, отнасящи се до по-бавна дигитална мрежа и по-високи цени.

В началото на годината премиерът Борис Джонсън позволи на китайската компания да изгради част от 5G мрежата на Острова. Впоследствие Лондон реши да промени позицията си след натиск от страна на Вашингтон. Британското правителство обяви, че ще преразгледа решението си, а това изостри още повече „студената война“ на технологичния фронт, тъй като още няколко европейски страни допускаха Huawei само частично до мрежите си.

Решението на Великобритания премина отвъд света на технологиите. След като премиерът Борис Джонсън бе заразен с коронавирус по-рано през годината, британското правителство обвини Китай в укриване на важна информация относно разпространението на вируса и обяви, че след края на пандемията страната ще „преразгледа основно“ своите политически и икономически взаимоотношения с Пекин.

Според експерти - замяната на китайските технологии с американски би могла изцяло да промени ситуацията с кибер сигурността във Великобритания. Поставен пред заплахата да загуби един от най-солидните си партньори на Стария континент, Китай заплаши Обединеното кралство с последствия, чието влияние ще се усети „далеч извън технологичната сфера“.

Според AFP - това е голяма победа за администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в геополитическата и търговската борба с Пекин.

Първоначално правителството на Джонсън позволи при 35% от 5G да се използва техника на китайската компания, но при условие, че Huawei не се намесва във въпросите, свързани с личните данни на гражданите.

Новата политика изисква съществуващото оборудване на китайската компания да бъде премахнато от 5G инфраструктурата до края на 2026 г. – нехарактерен ход за британците, които разчитат на оборудване от Huawei от около 20 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?