Мобилните оператори във Великобритания получиха забрана да закупуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември 2020. Също така, до 2027 г. от 5G инфраструктурата трябва да се премахнат всички инсталирани компоненти от китайската компания.

Премиерът Борис Джонсън, неговите министри и експерти по сигурността подписаха плана по време на среща на Националния съвет по сигурността във вторник, съобщи Bloomberg.

Решението на Лондон идва, след като Вашингтон наложи поредните санкции на Huawei. Според САЩ – производителят на телекомуникационно оборудване представлява заплаха за националната сигурност – нещо, което китайската фирма категорично отрича.

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи за промените пред Камарата на общините, предаде BBC. „Това не беше лесно решение, но е правилно, що се отнася до британските телекомуникационни мрежи, до нашата национална сигурност и икономика – и в краткосрочна, и в дългосрочна перспектива“, обяви той. Даудън предупреди, че решението ще забави с година внедряването на 5G мрежите в страната.

Тъй като санкциите на САЩ засягат само инсталирането на бъдещо оборудване на Huawei, британското правителство не смята, че има основание да премахва 2G, 3G и 4G частите на китайската компания от мрежите си.

От Huawei коментираха, че ходът е „лоша новина за всеки във Великобритания, който притежава мобилен телефон“. От компанията заплашиха, че ще отвърнат със санкции, отнасящи се до по-бавна дигитална мрежа и по-високи цени.

В началото на годината премиерът Борис Джонсън позволи на китайската компания да изгради част от 5G мрежата на Острова. Впоследствие Лондон реши да промени позицията си след натиск от страна на Вашингтон. Британското правителство обяви, че ще преразгледа решението си, а това изостри още повече „студената война“ на технологичния фронт, тъй като още няколко европейски страни допускаха Huawei само частично до мрежите си.

Решението на Великобритания премина отвъд света на технологиите. След като премиерът Борис Джонсън бе заразен с коронавирус по-рано през годината, британското правителство обвини Китай в укриване на важна информация относно разпространението на вируса и обяви, че след края на пандемията страната ще „преразгледа основно“ своите политически и икономически взаимоотношения с Пекин.

Според експерти - замяната на китайските технологии с американски би могла изцяло да промени ситуацията с кибер сигурността във Великобритания. Поставен пред заплахата да загуби един от най-солидните си партньори на Стария континент, Китай заплаши Обединеното кралство с последствия, чието влияние ще се усети „далеч извън технологичната сфера“.

Според AFP - това е голяма победа за администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп в геополитическата и търговската борба с Пекин.

Първоначално правителството на Джонсън позволи при 35% от 5G да се използва техника на китайската компания, но при условие, че Huawei не се намесва във въпросите, свързани с личните данни на гражданите.

Новата политика изисква съществуващото оборудване на китайската компания да бъде премахнато от 5G инфраструктурата до края на 2026 г. – нехарактерен ход за британците, които разчитат на оборудване от Huawei от около 20 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас