Великобритания задължава инфлуенсърите да разкриват дали снимките на телата им са обработени Снимка: © Getty

Когато бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън разкри злоупотребите на Марк Зукърбърг през октомври миналата година, от прикритите документи на изпълнителния директор изскочиха няколко смущаващи факта. Един от тях е, че 32% от тийнейджърките казват, че не се чувстват добре в телата си, а Instagram ги кара да се чувстват още по-зле, гледайки красивите снимки на други потребители.

Да, социалните мрежи са един голям балон - паралелен на реалния свят, в който всичко е представено много по-хубаво, отколкото всъщност е. За да се пребори с нарастващите случаи на проблеми с психичното здраве сред тийнейджърите, Великобритания прокарва нов закон, който ще задължи инфлуенсърите в социалните мрежи да отбелязват дали снимките на телата им са обработени.

Така Обединеното кралство ще последва примера на Норвегия, където същият закон бе наложен през 2021 г. Ходът на британските власти е факт заради нарасналите опасения през последните години за различни проблеми при младите хора, причинени от социалните мрежи като Instagram и TikTok.

Прокараният от норвежките управляващи регламент гласи, че рекламните постове, които включват промени от всякакъв тип - във формата, размера или цвета на кожата - трябва да бъдат маркирани със стандартизиран етикет, който се предоставя от правителството.

Законът засяга пряко инфлуенсъри и знаменитости, които популяризират платените си публикации в платформите. Използването на филтри също трябва да включва потвърждение, че изображението е променено. За нарушителите се предвиждат тежки глоби и евентуално лишаване от свобода.

Обединеното кралство представи новия си законопроект в опит да се бори с телесната дисморфия онлайн, която представлява "синдром на изкривеното огледало“. Тоест състояние, в което човек е свръхангажиран с тялото си или части от него, които възприема като недостатък.

Законопроектът идва след като Националната здравна служба отбеляза 41% увеличение в болничните хоспитализации, свързани с анорексия, булимия и хранителни разстройства сред децата до 17 г. Новият регламент за "Дигитално изменено изображение на тялото“ (Digitally Altered Body Image bill) беше предложен по-рано през януари и призовава за по-голяма прозрачност от марките и инфлуенсърите, които ретушират снимките си с Photoshop или FaceTune. Не за първи път в парламента се предлага законопроект от такъв характер.

„Ако на някого се плаща да публикува снимка в социалните мрежи, която е редактирана, и рекламодатели, оператори или издатели печелят пари от въпросната снимка, той трябва да бъде честен и откровен за обработката, като я обозначи", казва д-р Люк Еванс - специалист по психично здраве - в Камарата на общините на Великобритания.

Все още съществуват опасения как ще се приложи законопроектът, ако влезе в сила. Подобно на норвежкия закон, този във Великобритания ще се съсредоточи върху платените публикации, с уговорката, че други дигитално обработени снимки в социалните платформи не са свързани с реклами и партньорства с марки.

Законът на Норвегия получи огромна подкрепа от много инфлуенсъри и общности в страната. Някои дори предложиха да бъде разширен, за да обхване по-голяма част от съдържанието в онлайн пространството.

От години насам много застъпници и законодатели по целия свят критикуват Instagram и Facebook за това, че представят тревожно и депресивно съдържание на по-младата аудитория. Още през 2017 Кралското дружество за обществено здраве на Великобритания представи доклад, който показа, че Instagram е пагубен за психичното здраве на младите хора.

Миналата година бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън уличи Марк Зукърбъг в прикриването на лоши практики, като документите от нея показаха, че социалната мрежа знае, че платформите ѝ са използвани за разпространение на зловредно съдържание, насилие и дезинформация, но компанията е опитала да скрие тези доказателства.


Зукърбърг нарече разкритията срещу себе си “фалшива картина” Зукърбърг нарече разкритията срещу себе си “фалшива картина”Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023