Велимир Атанасов не знаел защо го наричат "мозъка" на групата за рекет на Нотариуса

Адвокатът на убития Мартин Божанов – Нотариуса Велимир Атанасов проговори за първи път след убийството на клиента си, който му е бил и съдружник. Поводът са обвиненията в изнудване от страна на гръцки бизнесмени.

Атанасов е дал телефонно интервю пред БНТ, в което твърди, че не се е срещал лично с представителите на гръцката компания "Данаос" и не знае защо го определят за "мозък" на групировката около застреляния Божанов.

В разговора обаче не става дума за твърденията на представителите на "Данаос", че до тях са изпращани заплашителни послания и искания за плащане на внушителни суми за рекет през посредници - изброени подробно от управителя на фирмата пред "24 часа".

"Познавам ги, защото водим четири граждански дела и отделно още наказателни дела. Никога не е имало лична среща между нас, никога. И това ми е много интересно и държа въпросните господа като правят квалификации, отправят всякакви твърдения, да кажат ясно и категорично къде точно аз съм се хвалил с някакви контакти от всякакъв вид", казва Велимир Атанасов пред БНТ.

Обяснява още, че бил адвокат на покойния Божанов в бракоразводното му дело и че фирмите, в които му е съдружник, не развиват никаква дейност от 2018 г. насам.

"Явно са решили да се възползват от ситуацията, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме наричат така, аз как да коментирам?" отговаря Атанасов на твърденията, че е "мозъкът" на схемата за изнудвания.

Същото дело в Луковит засяга случая, заради който съдия Владислава Цариградска е получила серия от заплахи и предупреждения да си направи отвед. Атанасов и вторият адвокат по делото също са поискали нейния отвод по време на процеса.

Сега той дава странно обяснение за събитията тогава:

"Нещата, които са се случили в залата са протоколирани, има протоколи. Водени и подписвани лично от председателя на състава за това, което е ставало извън залата.

Слушах много подобни твърдения, в които доколкото съм чул г-жа Цариградска не е отправяла някакви твърдения за мен. Не мога да говоря за това, което се е случвало извън залата - нито като потвърждение, нито като отрицание дали се е случвало. Има и следствени органи и делото върви, те вече ще се произнесат", казва той пред БНТ.

Според гръцките бизнесмени Атанасов си е позволявал да ги сплашва, като е използвал връзките си с Невена Зартова, доскорошен ръководител на Софийската градска прокуратура.

Пред БНТ Велимир Атанасов определя отношенията си със Зартова като "изцяло приятелски, много дълги и много добри".

И докато МВР проверява сигналите за рекет срещу гръцките бизнесмени, от НАП обявиха, че през последните години са извършили 16 проверки и 4 данъчни ревизии в "Данаос Девелопмент".

Поводът за реакцията им е интервюто за "24 часа" на Анастасиос Дикос, изпълнителен директор за България на "Данаос Девелопмент", който посочва служителката на НАП Фиданка Йоневска като инициатор на сигнал срещу дружеството и едновременно с това - като човека, който му прави данъчна проверка.

"Спрямо "Данаос Девелопмент" са образувани и 4 ревизии за установяване на задълженията за данък върху добавената стойност, като първата е била в периода декември 2018 – октомври 2018 г., а последната март 2021 до юни 2021 г. Важно е да се изясни, че цитираната в интервюто г-жа Фиданка Йоневска е възложила една от извършените 4 ревизии. Освен това ревизиите не се извършват от един човек, а от екип," посочват от НАП.

От приходната агенция обаче признават, че въпреки постъпили няколко сигнал за конфликт на интереси спрямо Йоневска, тя не е била отстранявана от работа и в крайна сметка Върховният административен съд отменя решението на Административния съд в София и не установява наличие на конфликт на интереси.

Йоаким Каламарис: Мозъкът на схемата "Нотариуса" е Велимир Атанасов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024