Велина Стефанова - от сцената на X Factor до фотографската академия BECA Снимка: © Димитри Стефанов

Някои вече познават гласа ѝ от X Factor, други лицето ѝ от реклами в ефира, но по-малко популярен факт е , че Велина Стефанова е съосновател и изпълнителен директор на фотографската академия BECA | Before Creating Academy. Тя е от онази порода съвременни предприемачи с воля, хъс и пробивен дух, които не се боят да започнат да развиват бизнес по време на криза и пандемия.

Тази година Велина беше поканена да се включи в SHEleader Conference - ежегодна конференция, целяща да вдъхновява и провокира повече жени и момичета да посягат уверено към кариера в лидерски позиции.

Велина и съпругът ѝ Димитри Стефанов получават и номинация на Forbes в категория Business Family, а BECA се установи на българската културна сцена като място, което развива и обогатява културата на хора с отношение към фотографията и визуалните изкуства.


Ти не си фотограф, но в същото време си основна фигура за изграждането на нов път за фотографията у нас. Как се появи BECA?

BECA е мечта на “моя човек” - документалния фотограф Димитри Стефанов, в която заедно повярвахме.

Безценно е да срещнеш човек, който споделя мечтите ти и най-вече човек, който те обича и подкрепя безрезервно. Така се раждат и идеите. Димитри ми даде смелост да повярвам в себе си, както и обратното. Наистина се иска кураж, за да поемеш по пътя на предприемачеството, но когато обичаш работата си, всяко преодоляно препятствие е стъпало нагоре.

Каква беше идеята ви за BECA, която се оказа по-силна от страха от пандемията?

Желанието ни да създадем академия и общност, в която млади талантливи фотографи да се припознаят и да открият вдъхновение, беше основната движеща сила зад проекта. Ние и двамата сме по-скоро емоционални личности, отколкото рационални, така, че просто последвахме мечтите си. Звучи наистина налудничаво, но стана.

Велина Стефанова и съпругът ѝ Димитри Стефанов - селфи край айфеловата кула в Париж - интервю

Изправена пред възможността да създам нещо свое, нещо наше, нещо за всички хора на фотографията, а и за широката публика, нямах никакви колебания да се впусна в това начинание. Димитри винаги е бил опора за мен и не се страхувахме да посрещнем трудностите заедно.

Но истината е, че не бяхме подготвени за световната пандемия в личен, и в професионален план... Наложи се да замразим реализацията на проекта за неопределено време и ще излъжа, ако кажа, че не се разочаровахме. Определено се прокрадваха мисли на несигурност. Междувременно се роди и дъщеря ни Рейна и аз се оказах майка с новородено на прага на стартиращ собствен бизнес.

Намираш ли общо между музиката и фотографията?

Музиката беше част от живота ми в правилното време и ме отведе на правилното място. Днес откривам ново вдъхновение във фотографското изкуство, но пеенето винаги ще бъде моят начин да изразявам себе си като артист.

На този етап от живота си чувствам, че имам качествата и нуждата да предизвикам себе си по различен творчески и професионален път. Но, знае ли човек, може би рано или късно животът ще ме отведе отново на музикалната сцена.

Велина Стефанова на сцената на X-Factor България сезон 4

Коя е последната ти снимка на сцена?

За последно се качих на сцената на Българската Коледа през 2016 година, но едни от най-емоционалните ми кадри остават тези от последните концерти в музикалното предаване “X Factor Bulgaria”.

Какво виждаш сега, когато погледнеш назад?

Винаги съм била перфекционист, което понякога ми пречи да бъда удовлетворена от успехите си. В работното ежедневие и отглеждането на детето често губя представа за постигнатото. Но днес, поглеждайки назад, чувствам гордост - горда съм, че две години по-късно BECA е лидер в обучението по документална фотография. Че въпреки трудностите, продължаваме да не губим вяра в нашата мисия да допринасяме за развитието на фотографското изкуство в България.

Какво постигнахте?

За две години Академията посрещна над 300 курсисти. Успяхме да организираме успешно и първото издание на BECA Photo Award, както и колективната изложба “ЛИЧНО”, представяща фотографии на най-изявените BECA Students. Нашата общност продължава да расте и все повече млади талантливи автори създават качествена и смислена фотография.

BECA, Before creating academy, фотографска академия, студенти

По-рано тази година учредихме Фондация BECA с мисия да подкрепя млади фотографи и да допринесе за развитието на фотографското изкуство в България чрез нови образователни и творчески инициативи.

Вярвам, че BECA обединява качествата на иновативна образователна институция, успешна компания в сферата на креативните индустрии и нестопанска организация с мисия. Нашата цел е да привлечем нови публики и да допринесем за една динамична и витална фотографска сцена.

Твоите нагласи как се промениха във времето, в което се отдаде на BECA?

Винаги съм смятала, че изкуството (било то музика, фотография и т.н.) има ключова роля в сближаването на хората. Това е и една от причините да създадем BECA, за да бъде обединител на съвременна фотографска общност в България. И продължавам да вярвам в тази философия. Работата ме среща с все повече хора, които ми споделят, че BECA е причината да задълбочат връзката си с фотографията и това ме мотивира още по-силно.

Велина Стефанова, интервю, BECA студенти, Никола Съев, Александър Картчински

Какви са те?

Изумително е колко различни хора, от различни градове, различни професии и различни възрасти се припознават в нашата философия. Всички те допринасят за развитието на BECA, а някои дори станаха част от екипа на Академията. Впечатлена съм и от сплотеността на нашата общност. През март BECA подкрепи дарителската кампанията на наш курсист Петя Георгиева за събиране на средства за нейното лечение в чужбина. Инициативата прегърнаха всички колеги на Петя от академията, които дариха свои фотография. BECA непрестанно ми дава уроци за бизнеса и за живота.

Колко далеч в бъдещето гледаш?

Мисля, че този въпрос е за отделно интервю (смее се). Шегувам се! Истината е, че целите ни движат напред от самото начало. Никога не съм се страхувала да планирам смело. Границите са там, където сами ги поставим, затова смея да кажа, че най-доброто за BECA тепърва предстои.

Какво ново посреща курсистите на BECA тази година?

Всяка година се стараем да се надграждаме и да ставаме малко по-добри. Вярвам, че това е ключът към устойчивото развитие на BECA.

Стартирахме новата учебна сесия с разширена програма на обучение. Тя е разделена на три нива от начинаещи до напреднали и ще им предостави необходимите знания, практически опит и вдъхновение, за да се развиват като визуални артисти. За първа година Академията ще посрещне на живо чуждестранни гост лектори, а съвсем скоро ще дадем официално начало и на нашия блог, където хората ще могат да се информират по интересни фотографски теми, изложби, събития, ексклузивни интервюта и още любопитно съдържание.

Има ли фотографски проект, който най-силно те е впечатлил досега?

Фотографията е нещо повече от изображение. Един фотографски разказ може да говори повече от хиляди думи и да има огромен социален ефект. Когато кадрите носят своето послание, те са способни да провокират несравними емоции.

наводнения, карлово, карловско, документална фотография на Димитри Стефанов

Една от най-болезнените теми в последните месеци бяха опустошителните наводнения в подбалканските села. На втория ден от трагедия Димитри ми каза: “Отивам да помогна с каквото мога…” Там се е запознал със страхотни млади момчета, които са го посрещнали толкова топло. Видял е опустошението от първо лице, но беше по-впечатлен от обединението и духа на хората в този труден момент. И за едното, и за другото искаше да разкаже и фотографията беше неговият начин.

BECA за теб е?

Моят начин да оставя следа.


Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Новият лектор във фотографската академия BECA - Никола Съев и пътят му към фотографията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024