Снимка: © ndk.bg

Националният дворец на културата вече е с ново ръководство. Изпълнителен директор на НДК е Пени Раева, която вече е заемала същия пост през 2013 г.

Новината съобщиха от Министерството на културата в понеделник. Предишното ръководство подаде молби за освобождаване пред служебния министър Велислав Минеков през август. То беше съставено от Борислав Велков (председател на Съвета на директорите), Ангел Митев (изп. директор) и Красимир Петков. До юни 2017 изпълнителен директор на НДК бе Мирослав Боршош.

Освен Пени Раева в новото ръководство влизат Росица Велкова и Елена Карапаунова.

Между смяната на Съвета на директорите министерството на Минеков назначи одит на управлението, но резултатите още не са обявени. Според МК – до 1 януари 2021 г. загубата е била над 80 милиона лева. Преди време Минеков съобщи, че финансовото състояние на НДК е „тревожно“ и дори допусна версия за готвена приватизация от страна на бившите управляващи.

Последният скандал около НДК противопостави Минеков и ГЕРБ - министърът поиска партията да напусне централата си в сградата заради неплатен наем, но от ГЕРБ отговориха, че мястото им било предоставено по чл. 31 от Закона за политическите партии и плащали на Областна управа - София-град, не на Министерство на културата.

Пени Раева е родена на 12 май в София. Има две магистратури – по „Френска филология” от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (1985 г.) и по „Международни икономически отношения и външноикономическа дейност” от УНСС (1993 г.). В периода 1985-2011 г. заема различни длъжности в НДК, сред които и зам.-генерален директор. В периода 2012-2013 г. работи в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Владее английски и френски, ползва руски език, гласи визитката ѝ в сайта на Министерството на културата.

Росица Велкова е магистър по финанси от УНСС. Тя има 26-годишен опит в Министерството на финансите, където заема поста на зам.-министър от 2017 до 2021 г. Сега е директор на дирекция „Държавни разходи” в МФ.

Елена Карапаунова е завършила магистратура по счетоводство и контрол в УНСС. От 2001 г. тя работи в Министерството на икономиката на различни позиции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал