Велислав Минеков се върна в служебния кабинет, но като съветник Снимка: © Снимка: Георги Димитров

Доскорошният министър на културата Велислав Минеков отново ще работи в служебния кабинет, но като съветник.

Скулпторът, който беше единственият сменен министър от Румен Радев във второто правителство на Гълъб Донев, е назначен за съветник по култура на вицепремиера Лазар Лазаров.

Лазаров е и министър на труда и социалната политика в двата поредни служебни кабинета от 2022 и 2023. Формално, като вицепремиер той координира работата на министрите на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта и на здравеопазването.

Новината беше съобщена от "24 часа", които са получил потвърждение от Министерски съвет.

Велислав Минеков беше заменен като министър на културата от диригента от Софийската филхармония Найден Тодоров в разгара на един от най-големите вътрешни скандали в Народния театър "Иван Вазов".

Официални мотиви за разместването не бяха съобщени от президента Румен Радев - не е ясно и защо Минеков все пак е запазен на по-ниска позиция в политически кабинет, но не в този на новия културен министър.

"За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал. Вярвам, че Найден Тодоров също няма да го допусне. Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в Министерството, тук бяха спрени и паразити, свикнали да живеят на гърба на Министерството, и всякакви изнудвачи. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър", беше коментарът на Минеков при предаването на властта в началото на февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024