Венецианската комисия одобри идеите за ограничаване властта на Гешев, но под условия

Венецианската комисия взе отношение по въпроса за разследването на главния прокурор на България, след като даде няколко препоръки към законопроектите, които ѝ бяха изпратени от правосъдния министър в кабинета "Петков" Надежда Йорданова.

Най-авторитетният консултативен орган по конституционно право в Европа посочва, че страната трябва да предприеме дълбока съдебна реформа, която да включва механизъм за разследване на главния прокурор, промяна в начина на избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и други действия.

Венецианската комисия е консултативен орган към Съвета на Европа и становищата и нямат задълителен характер, а по-скоро препоръчителен. Предложенията, които тя разгледа, ѝ бяха изпратени от бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, която поиска наказателен съдия да може да разследва главния прокурор.

Според правосъдния орган това не е достатъчно и е необходим по-цялостен подход към съдебна реформа.

"Целта да се подобри отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промени на правилата за неговото разследване. За постигането на тази цел е необходим цялостен, по-холистичен подход, включващ преразглеждане на структурата на Висшия съдебен съвет и на неговата Прокурорска колегия, както и ограничаване на функциите на прокуратурата извън сферата на наказателното право", се казва в становището на комисията.

България от години е обект на критики в тази област и е осъждана пред Европейския съд в Страсбург за неограничената власт на главния разследващ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024