Венеция да бъде включена в списъка на застрашени обекти на световното наследство, иска ЮНЕСКО

ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните туристически дестинации в Италия да бъде добавена към Списъка на световното наследство в опасност.

Според доклад на организацията на ООН Венеция е изложен на риск от "необратими" щети, причинени от прекомерния туризъм, презастрояването и покачването на морското равнище вследствие на климатичните промени. Агенцията си поставя за цел цел да насърчи по-доброто опазване на обекта за в бъдеще.

Говорител на община Венеция заяви, че ще "прочетат внимателно" предложението, което след това ще бъде обсъдено с италианското правителство.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са обявени за обекти на световното културно наследство и които имат "изключителна универсална стойност" поради своите културни или природни дадености. Градът е известен като "La Serenissima", което в превод означава "много спокоен" - но това прозвище вече не е подходящо.

Докладът на ЮНЕСКО обвинява италианските власти в "липса на стратегическа визия" за решаване на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните италиански градове. Властите са критикувани, че не са успели да защитят историческия град и заобикалящата го лагуна.

Включването на Венеция в списъка на опасните места вече беше предложено от ЮНЕСКО преди две години, но в последния момент беше спряно поради някои спешни мерки, които италианското правителство предприе тогава. Една от тях беше решението да се забрани влизането на големи кораби - като круизните - в канала "Сан Марко", както и обещанието да се стартира амбициозен план за опазване на града.

Забраната за големите кораби към момента се спазва, въпреки че според ЮНЕСКО тя трябва да обхваща и други модели лодки, които силно замърсяват околната среда. Планът за спасяване и опазване на Венеция така и не е осъществен.

Според италианския вестник "la Repubblica експертите на организацията са написали няколко писма до италианското правителство с искане за актуализация и точен график. Отговорите, които са получили от него обаче, са били счетени за недостатъчни.

В доклада се казва, че властите, които трябва да ръководят извънредната ситуация в града, нямат стратегия за справяне със заплахите, пред които е изправен Венеция. Една от тях е големият туристически поток - около 28 млн. туристи посещават мястото всяка година, а според ЮНЕСКО това води до все повече проекти за разширяване на градската среда, което от своя страна вреди на околността.

Защо туристите се държат зле в Италия? С Maserati по стълбите в Рим и сърфиране по Канале Гранде: какво прихваща туристите в Италия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024