Вертикалният газов коридор - новото трасе, което ще заменя руския газ за Европа Снимка: © Булевард България

Години преди войната на Украйна в Русия да доведе до драстичен спад на газовите доставки за Европа, всяко българско правителство говореше за диверсификация на газовите доставки.

Чак през 2022 г. обаче се стигна до официални действия на България, Гърция, Румъния и Унгария за обща инфраструктура, която да позволи безпроблемно протичане на природен газ от юг към Северна Европа.

Сега мегапроектът, наречен "Вертикален газов коридор", вече получава и реални очертания.

На 6 юни бяха подписани двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите - консорциуми между български и американски компании, за да започне и изграждането му.

Общата стойност на договорите за т.нар. лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино е близо 485 млн. лв.

Осъществяването на проекта идва в критичен момент - освен че след началото на войната в Украйна, Русия спря доставките на държавите, които отказаха да плащат за тях в рубли, до края на годината се очаква преносът на руски газ през Украйна да спре напълно.

Това ще засегне пряко държави като Унгария, Австрия и Словакия, които все още ползват директни доставки от "Газпром".

Една от алтернативите на "Турски поток", по който тези държави да получават природен газ, се очаква да дойде именно от Вертикалния газов коридор.

До 2021 г. руският газ стигаше до Балканите през Украйна, Румъния и Молдова през т.нар. Трансбалкански газопровод. Неговият капацитет обаче спря да се използва, след като руският газов гигант "Газпром" започна да пренасочва количества към Турция и "Турски поток".

През вертикалния газов коридор и Трансбалкански газопровод, количества от LNG от гръцките терминали ще тръгнат на север - а през Румъния и Украйна ще могат да снабдяват и централноевропейските страни.

За разлика от "Турски поток" сега ще се спазват принципите на конкуренцията, а резервирането на капацитети ще става по европейски правила.

Новият коридор ще може да пренася природен газ, внесен в Гърция и Турция с кораби като втечнен газ (LNG) и по маршрутите TAP / TANAP от Азербайджан.

Окончателният му капацитет все още не е известен, но според украинския държавен оператор количествата през Молдова до Украйна може да достигнат 21 млн. куб.м. на ден.

Двете държави, които също изпитват проблеми с търсенето на вътрешните си пазари след началото на руската военна инвазия, също се присъединиха към проекта, който за тях може да означава осигуряването на нови източници на доставки.

На българска територия ще се използва мрежата на "Булгартрансгаз", включително през освободения от "Газпром" Трансбалкански газопровод, както и през газопровода Комотини-Стара Загора на българо-гръцко-италианската компания ICGB.

Прогнозите са през страната да се осигури преносът на общо около 10 млрд. куб. м. годишно.

В България проектът предвижда разширяване капацитета на газовите връзки Кулата - Сидирокастро на гръцката граница и Кардам - Негру вода на румънската.

След спирането на руските доставки в края на 2022 г. България започна да получава директно газ от Гърция, която през следващите години има за цел да се превърне в основен транзитен маршрут на втечнен газ в Европа. За LNG терминала си в Ревитуса страната разчита основно на доставки от САЩ и Египет.

През май трябваше да заработи и плaвaщ тepминaл зa cъxpaнeниe и peгaзифиĸaция нa втeчнeн пpиpoдeн гaз ĸpaй гpъцĸия гpaд Aлeĸcaндpyпoлиc, но пускането му в експлоатация се отложи с няколко седмици, през които да приключват всички технически тестове.

България е сред акционерите в съоръжението, което се очаква да има ключова роля в доставките на втечнен газ в региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024