Снимка: © Getty Images

"Страх" или "Жените наистина плачат"? Изборът между двата филма в Националния филмов център, който определя българско предложение за наградите "Оскар", се превърна в истински скандал. 

Недоволството на режисьора Теодор Ушев спрямо процеса на гласуване ("Страх" на Ивайло Христов изпревари с 1 глас филма на Весела Казакова и Мина Милева) стана не само централна новина за културния живот в България, но и влезе в отразяването на световни медии за кино и телевизия като Deadline. 

Обвиненията му за "системен расизъм, сексизъм и културен дениализъм" срещу отговорните лица за финансирането и разпространението на българското кино има своята предистория. И тя е свързана не само със заложените културни стереотипи, но и със съмнения за целенасочен вътрешен натиск срещу млади кинотворци, получили признание извън България като Казакова и Милева. 

"Бити кучета сме", пише Весела Казакова в своя публикация във Facebook, в която описва дългата история на проблемите, с които се сблъскват в опитите си да правят документално и игрално кино. 

"Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" от 2014 г. e първият от тях - това е биографичната история за аниматора Антоний Траянов, който е работил в тандем с Доньо Донев. Двете режисьорки са подложени на неочаквана съпротива - от натиск да сменят името на филма, през прокурорска проверка срещу тях, продължила с месеци, до "пращане на писма до фестивалите да спрат филма" и заплаха за изолация от професионалната общност. 

"Още от първия ни филм “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” ни се казва да си мълчим. Гледайте си следващия филм, казваха доброжелателите", пише Весела Казакова по този повод. Тя твърди още, че заглавието е било в програмата на Американския филмов институт с най-доброто от европейското кино за годината, но "посланичката тогава се изпокри, за да не даде коктейл" (по това време начело на мисията в София е Марси Рийс). 

Вторият им документален филм - "Звярът е още жив" от 2016 г. - разказва историята на един от участниците в горянското съпротивително движнение срещу комунистическия режим, но през съвременния поглед на неговата внучка. "Звяр" е името на досието, което службите за сигурност завеждат срещу него. 

Премиерата му по БНТ е последвана от съпротива, Александър Симов от БСП нарича Весела Казакова и Мина Милева "демонично дуо".

"БНТ не пусна филма повече в следващите 4 години. Той достигна дори IDFA, най-престижния фестивал за документално кино и бе закупен от АРТЕ за 30-годишнината от падане на Берлинската стена", посочва Казакова. 

Създаването на "Котка в стената" също преминава през препятствия, след като започва да получава публичност на международни филмови форуми. Весела Казакова разказва, че БНТ е отказвала да подпише договора им с месеци наред и е забранявала излъчването му, тъй като дългият филм е базиран на късометражна новела за националната телевизия. 

Въпреки всичко той печели наградата за най-добър филм на международното жури на "София филм фест". 

Драмите около продуцирането на "Жените наистина плачат" с Мария Бакалова също продължават с години. Националният филмов център го допуска в нискобюджетна сесия за финансиране след серия откази. 

"Всеки следващ лев за филма сме печелили с представяне навън. Награда за най-добър проект в Италия. След това и в Ротердам представители на Евроимаж го забелязаха... достигнахме до финансиране в АРТЕ Франс, което само по себе си е победа, тъй като колеги продуценти 15 години кандидатстват неуспешно там", пише Весела Казакова. 

Включването на филма в програмата на фестивалите в Кан и Венеция идва неочаквано през лятото на 2021. 

"Когато с Жените се озовахме в Кан, очаквахме, че този път ще има делегация от България, коктейл, някаква подкрепа за нас - финансова и морална, все пак е филм на НФЦ", пише тя. Това обаче не се случва. 

В този период филмовият център приема нов правилник за работа: "НФЦ не функционираше тогава и бяхме посвъветвани, че и да пуснем (заявление), е все тая, не се знаело какво ще са новите разпоредби. Така останахме и с финансов наказателен вот". 

От Министерството на културата "казаха с официално писмо, че нямат възможност да ни подкрепят, но след като НФЦ влезе отново в действие, имаме уверение, че ще бъдем подкрепени. Тц. Не сме го заявили по-рано - не сме си свършили работата. Значи няма форс-мажорни обстоятелства, няма извънреден случай, няма олимпийско постижение в киното (защото то е такова, както и да го погледнеш)", пише Весела Казакова. 

Тя посочва, че отказът на НФЦ да излъчи "Жените наистина плачат" към номинациите за "Оскар" не е учудващо, защото "Чичо Тони не е забравен". 

"Това наказание не е само срещу нас с Мина, това е наказание срещу успеха на Мария Бакалова и срещу всички, които, видиш ли, светът призна. И то западният свят", пише тя. 

Мария Бакалова и Теодор Ушев са членове  на Американската академия за филмово изкуство, която присъжда наградите "Оскар". Двамата заслужиха мястото си благодарение на факта, че бяха номинирани за отличието. 

В интервю за bTV Теодор Ушев заяви, че няма да се откаже да помага с каквото може на филма "Страх", избран да представи България на "Оскарите", въпреки острите си критики срещу легитимността на гласуването в НФЦ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет