Везенков окончателно се разделя с НБА Снимка: © Getty Images

Професионалният баскетболен отбор "Торонто Раптърс" обяви официално, че се разделя с българския спортист Александър Везенков, когото придоби в края на юни като част от сделка с размяна на играчи.

По този начин баскетболистът е все по-близо до това отново да се завърне да играе в Европа. Когато даден играч в Националната баскетболна лига (НБА) бъде освободен от своя отбор, той влиза в период от 48 часа, през който други отбори имат възможност да го поискат и да поемат договора му. Ако никой отбор не го вземе в това време, играчът се освобождава и става свободен агент, което на практика означава, че вече може да подпише с всеки отбор.

Спортното издание "Sport Illustrated" съобщава, че Везенков се е отказал от 6,7 млн. долара от последната година от договора си, за да може да се върне в Европа още в следващия сезон.

От известно време се знае, че 28-годишният нападател се интересува от завръщане в Европа след само един сезон в НБА. Той беше част от "Сакраменто кингс", като стана едва вторият българин в американската баскетболна лига, когато през юли 2023 г. сключи договор за 20 млн. долара с отбора.

Везенков така и не успя да намери значима роля при играта на "Кралете", които пропуснаха плейофите. През дебютния си сезон в НБА той изигра общо 42 мача за тима, като пропусна голяма част от втората половина на кампанията поради контузии. След несполучливия сезон нападателят беше разменен в сделка с "Торонто Раптърс", но вече е освободен оттам.

Очакванията са Везенков да се върне в предишния си отбор - гръцкия "Олимпиакос", с който спечели приза за най-добър баскетболист в Евролигата през 2023 г. По неофициална информация спортистът се е разбрал с тима за договор за следващите 5 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024