Речта на Вежди Рашидов, която изправи всички депутати на крака с аплодисменти

Вежди Рашидов сложи край на споровете за това дали ще бъде предложен за председател на парламента, като оттегли номинацията си.

"Днес искам да ви кажа - оттеглям номинацията си в името на разума и ви моля много: много ниско стойте при хората, защото бързо намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората - това говори, че съм оставил нещо у хората. Винаги са били близо до мен. Бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя, защото самият аз произхождам от тях. Стойте близо до тях и се грижете за тях - бащински ви се моля. Иначе няма смисъл от този парламент", каза още той.

Преди това той направи кратка реч, в която описа собствения си път до Народното събрание и която накара всички депутати да станат на крака и да го аплодират на финала:

"Никога не съм слагал пред името си никакви звания. Идвам от едно сиропиталище, роден съм в село Студен кладенец. Завършил съм Художествената академия с Отличен 6. 11 години съм преподавал в НХА. Когато говорим за критерии, да си кажем част от биографията.

Академик съм на две държави - като започнете от Франция и стигнете до Москва. Член-кореспондент съм на Българската академия, където написах писмо да не ме обсъждат за академик.

Когато Дечко Узунов пътува в Париж и го водят на изложба в музея на Пикасо, го представят: "Това е големият български художник, професор, член на съюза, носител на наградата Георги Димитров. Пикасо вдига ръка и казва: "Пикасо".

От доброто име няма титла по-голяма.

По една случайност станах депутат. Кърджали беше сериозен бастион на моите приятели (ДПС, б.р.), но успях. След това бях номиниран от Пловдив. Отказах трети мандат - разболях се. Отказах и миналия парламент, защото винаги съм се водил от максимата да напускам удоволствието, преди то да ме е напуснало.

Попитаха ме може ли да остана, докато парламентът заработи, за малко или за много време, в името на това българският парламент да се сглоби, да седне да работи, да направите комисии - чакат ни и пари за пенсионери, здравни осигуровки. Нямаме бюджет. Казах - да, ако хората желаят това да стане.

В началото имах малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, а още малко имам и да се нарадвам на скулптурите, внуците и приятелите си. Сега се връщаме на изходна позиция.

Завъртя се моето име за председател, за което благодаря. Но преди това искам да благодаря на ПП, че направиха много голяма крачка. Иска се да работим за българския народ.

Искам да се извиня от тази трибуна. Имали сме остри влизания с г-жа Нинова. Няколко пъти не беше кавалерски и ви моля да ми простите. Извинявайте, г-жо Нинова. До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал да се държа така с една дама", каза Вежди Рашидов.

"Аз ще съм щастлив, ако изберете председател на парламента. Много е важно, това касае съдбата на милиони хора, това не е шега. Както ни изпратиха тук, така ще ни отхвърлят. С живота и съдбата на хората не може да се шегуваме", предупреди той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024