Речта на Вежди Рашидов, която изправи всички депутати на крака с аплодисменти

Вежди Рашидов сложи край на споровете за това дали ще бъде предложен за председател на парламента, като оттегли номинацията си.

"Днес искам да ви кажа - оттеглям номинацията си в името на разума и ви моля много: много ниско стойте при хората, защото бързо намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората - това говори, че съм оставил нещо у хората. Винаги са били близо до мен. Бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя, защото самият аз произхождам от тях. Стойте близо до тях и се грижете за тях - бащински ви се моля. Иначе няма смисъл от този парламент", каза още той.

Преди това той направи кратка реч, в която описа собствения си път до Народното събрание и която накара всички депутати да станат на крака и да го аплодират на финала:

"Никога не съм слагал пред името си никакви звания. Идвам от едно сиропиталище, роден съм в село Студен кладенец. Завършил съм Художествената академия с Отличен 6. 11 години съм преподавал в НХА. Когато говорим за критерии, да си кажем част от биографията.

Академик съм на две държави - като започнете от Франция и стигнете до Москва. Член-кореспондент съм на Българската академия, където написах писмо да не ме обсъждат за академик.

Когато Дечко Узунов пътува в Париж и го водят на изложба в музея на Пикасо, го представят: "Това е големият български художник, професор, член на съюза, носител на наградата Георги Димитров. Пикасо вдига ръка и казва: "Пикасо".

От доброто име няма титла по-голяма.

По една случайност станах депутат. Кърджали беше сериозен бастион на моите приятели (ДПС, б.р.), но успях. След това бях номиниран от Пловдив. Отказах трети мандат - разболях се. Отказах и миналия парламент, защото винаги съм се водил от максимата да напускам удоволствието, преди то да ме е напуснало.

Попитаха ме може ли да остана, докато парламентът заработи, за малко или за много време, в името на това българският парламент да се сглоби, да седне да работи, да направите комисии - чакат ни и пари за пенсионери, здравни осигуровки. Нямаме бюджет. Казах - да, ако хората желаят това да стане.

В началото имах малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, а още малко имам и да се нарадвам на скулптурите, внуците и приятелите си. Сега се връщаме на изходна позиция.

Завъртя се моето име за председател, за което благодаря. Но преди това искам да благодаря на ПП, че направиха много голяма крачка. Иска се да работим за българския народ.

Искам да се извиня от тази трибуна. Имали сме остри влизания с г-жа Нинова. Няколко пъти не беше кавалерски и ви моля да ми простите. Извинявайте, г-жо Нинова. До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал да се държа така с една дама", каза Вежди Рашидов.

"Аз ще съм щастлив, ако изберете председател на парламента. Много е важно, това касае съдбата на милиони хора, това не е шега. Както ни изпратиха тук, така ще ни отхвърлят. С живота и съдбата на хората не може да се шегуваме", предупреди той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022