Vice Media се готви за фалит до няколко седмици Снимка: © Getty: Шейн Смит презентира медията си по време на събитие на Google

Vice Media Group, компанията, която стои зад популярни медийни уебсайтове като Vice и Motherboard, се подготвя да подаде молба за обявяване в несъстоятелност, съобщи тази седмица New York Times, като се позова на хора, запознати с въпроса. Новината идва дни след като медията закри основната си програма Vice News Tonight и обяви съкращения на персонала. Идва и на фона на по-широка вълна от турбуленции в сектора, като краха на BuzzFeed News.

В доклада на Times се казва, че Vice е получила интерес от пет компании и не е изключено да обмисля продажба, за да избегне фалит, какъвто иначе може да настъпи още през следващите седмици.

Говорител на Vice не коментира директно доклада за фалита в изявление, но заяви, че компанията „е ангажирана с цялостна оценка на стратегическите алтернативи и планиране“ и че „нейният борд и заинтересованите страни продължават да са фокусирани върху намирането на най-добрия път“.

Потенциалният фалит се случва в труден момент за индустрията. През последните месеци няколко други медийни и технологични фирми трябваше да съкратят персонала си в резултат на неблагоприятната икономическа ситуация и слабия рекламен пазар. Последно BuzzFeed заяви, че ще закрие новинарския си отдел – невъзможността на носителя на „Пулицер“ да преодолее предизвикателствата на своя бизнес модел е ярък знак за критичната ситуация, в която се намират медиите.

Носителят на „Пулицър“ BuzzFeed News не издържа финансово и затваря

Миналата седмица Vice Media заяви, че ще отмени излъчването на популярната си телевизионна програма Vice News Tonight като част от по-широко преструктуриране, водещо до съкращения на работни места в глобалния новинарски бизнес на медийната компания. През последните години тя изпитваше затруднения, които явно вече не може да преглъща. В новините се посочва, че в рамките на преструктурирането ще бъдат съкратени повече от 100 служители.

Vice бе сред групата бързоразвиващи се дигитални медии, които някога бяха оценени високо благодарение на успешното привличане на аудитория от милениъл поколението. През 2017 г. компанията беше оценена на 5,7 млрд. долара, а сред инвеститорите ѝ се наредиха гиганти като Walt Disney Co. и Fox Corp.

Медията стана известна покрай своя провокативен съосновател Шейн Смит, който изгради империя от едно канадско списание. Един от другите съоснователи на Vice, Гавин Макинъс, сега е по-известен като основател на Proud Boys – крайнодясна група, чиито лидери са обвинени в подстрекателство към заговор заради действията си по време на бунта в Капитолия пред няколко години във Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческо фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023