Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ Снимка: © "По света и у нас", БНТ

Новият патриарх на Българската православна църква е видинският митрополит Даниил.

Той беше избран делегатите на Патриаршеския църковен събор след балотаж между него и Врачанския митрополит Григорий.

За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини.

Даниил е роден в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Николов. Утвърден е за Видински митрополит през 2018 г. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф.

Новоизбраният патриарх е проруски настроен, смятан е за близък до Московската патриаршия. Той подкрепи изгонените през септември 2023 г. от България руски духовници - уличени в шпионаж, представялващи заплаха за националната ни сигурност, с мотива, че българският патриарх нямал компетенции и правомощия да реши въпроса с отварянето на храма в центъра на София. Той беше затворен след изгонването на русните духовници, обявени за шпиони на Кремъл.

През 2022 г. Даниил излезе с позиция по повод войната в Украйна, че никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен и оправдан за случващото се за сметка на другия. Даниил практически покрепя руската инвазия и откровено застава на страната на руския патриарх Кирил в спора с Вселенския патриарх Вартоломей, ожесточен след началото на войната, започната от Русия преди повече от две години.

Година по-късно - през май 2023 г. Видинската митрополия публикува видео с Даниил, в което той се опитва да обори изказвания на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си. В обръщението си продължение на час и половина той защитава цитира изказвания на експерти по международно право със съмнителна репутация, както и на руската посланичка в България Елеонова Митрофанова.

Българската православна църква не излезе с официална позиция в нито един от двата случая.

"Николай свърши работата на Сатаната!!!", написа след избора на патриарх Даниил журналистът Горан Благоев, който е дългогодишен наблюдател на Българската православна църква.

Николай е Пловдивският митрополит, който си си направи самоотвод от избора за патриарх, но задкулисно явно участва в процеса.

Още преди избора игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор заяви пред Nova, че ако Даниил бъде избран, "това ще е безумие", а той ще се махне от България и обмисля да отиде в Света Гора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Орбан изненадващо отива в Киев за първи път от началото на войната

Според доклади унгарският премиер заминава за първото си посещение от началото на войната

09:13 - 02.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024